Sunday, December 3, 2017

Telema - jedan laički pogled (autor Dorijan Nuaj)

Legenda kaže da su poslednje reči Alistera Krolija bile: "I am perplexed" (zbunjen sam). Čak i da to nije istina, suština tih reči oslikava poslednju Krolijevu nameru, da zaključa Telemu, odnosno magijsku struju koju je sam pokrenuo i čiji je glavni provodnik bio. Uostalom, sasvim je razumno zapitati se kako bih ja to uopšte mogao znati bez da imam ikakve veze sa Telemom, Alisterom Krolijem, grupama i organizacijama koje sebe nazivaju telemitskim i smatraju se nosiocima Krolijeve magijske struje i njegovog nasleđa? Naravno, svako ima pravo da o sebi misli šta hoće i da veruje u šta hoće, pa čak i da to na ovaj ili onaj način dokazuje, da se poziva na ovaj ili onaj autoritet, odnosno postignuće itd. Međutim, po mom dubokom uverenju (imam pravo na to), stanje baštinika telemitske magijske struje i Krolijevih "naslednika" neodoljivo vode ka zaključku o svojevrsnom zaključavanju Teleme kao struje, kao izvora moći i znanja, od strane samog Alistera Krolija. Dakle, ukoliko je Telema već zapečaćena, zbog čega onda to ne bi moglo biti upravo svesnom projekcijom konfuzije kroz reči I am perplexed od strane Krolija kao njenog proroka i preduzimača, da ne kažem tvorca, jer on to i jeste i nije? Svestan sam da će mi se većina onih koji sebe smatraju telemitima smejati zbog ovih tvrdnji, ali neka mi bude dozvoljeno da postavim neka pitanja i iznesem određena zapažanja. 

Dakle, nije samo Telema ono što je zaključano. Nakon Krolijeve smrti, možda je jedino još Izrael Regardije imao donekle pravo da govori o doktrini koja je kroz hermetički red Zlatne zore obasjala svet u viktorijanskoj Engleskoj. Međutim, Regardije je mogao govoriti o toj doktrini, ali ne i o Telemi, dok nakon Krolijeve smrti više niko nije imao autoriteta da uopšte govori o Telemi a kamo li da se predstavlja kao telemita. Zlatna zora je nastala kao specifičan magijski projekat čija je svrha ispunjena onog trenutka čim je u njemu došlo do raskola. Sve što je danas vezano za Telemu ili za Zlatnu zoru jeste jedna ljuštura, prazan bokal iz koje je moć iscurela, forma koju je duh napustio. Nakon Krolijeve smrti nijedan tzv telemita ne ispunjava suštinski kriterijum da to bude, a taj kriterijum je veoma jasno prikazan u Knjizi zakona. Obratimo pažnju na ova dva navoda:
AL, II:24 Behold! these be grave mysteries; for there are also of my friends who be hermits. Now think not to find them in the forest or on the mountain; but in beds of purple, caressed by magnificent beasts of women with large limbs, and fire and light in their eyes, and masses of flaming hair about them; there shall ye find them. Ye shall see them at rule, at victorious armies, at all the joy; and there shall be in them a joy a million times greater than this. Beware lest any force another, King against King!
AL, I:40 Who calls us Thelemites will do no wrong, if he look but close into the word. For there are therein Three Grades, the Hermit, and the Lover, and the man of Earth. Do what thou wilt shall be the whole of the Law.
U ovim stihovima lepo piše da su telemiti podeljeni u tri ranga: Pustinjak, Ljubavnik i Čovek Zemlje. Pustinjak je najviši rang, a pogledajmo dobro šta piše gde su i šta su nosioci te titule. Nalaze se na pozicijama svetske moći u stanju neprekinute ekstaze. Mogao bih se zakleti da ne samo danas, nego i dugo nakon Krolijeve smrti, nema i neće biti nikog ko ispunjava dati kriterijum. Gde su ti Pustinjaci iz Knjige zakona koji se nalaze na čelu pobedničkih armija okruženi ženama kakve jedva možemo i zamisliti? I ako ih ima, oni nemaju nikakve veze sa onim što se danas predstavlja kao Telema ili kao A.:A.:, ili bilo šta od toga. Preostala dva ranga, Ljubavnik i Čovek Zemlje su bez Pustinjaka patrljci, zaključani ispod nivoa Bezdana. Svaki njihov dalji napredak vodi u stanje crnog brata, odnosno propasti. To je glavni uzrok današnje patologizacije telemizma, da se tako izrazim. Nakon smrti Alistera Krolija prestao je da postoji neosporan, nekontroverzan, jasan i nedvosmislen telemitski autoritet. Pustinjak je Kralj, onaj ko je prešao Bezdan, a bez Kralja, bez živog vođe, bez vođstva potpunog adepta koji je dosegao supernale, oni ispod su slepi. Može biti i sigurno je da ima onih koji ispunjavaju kriterijume za niže rangove, ali to je praktično besmisleno budući da nema onih koji bi ispunili kriterijum za najviši rang. Pa o kakvim telemitima i kakvoj Telemi je danas uopšte reč? Danas je to sve postalo veoma toksično. U međuvremenu, prisetimo se Krolijevih reči iz Knjige laži (Ostriga): "Bratstvo A.:A.: je jedno sa Majkom Detetovom... Bratstvo A.:A.: su Žene; Aspiranti A.:A.: su Muškarci." Bratstvo sve vreme stoji skriveno iza vela, iznad Bezdana, nedostupno. Aspiranti dolaze i prolaze. Kontinuitet Teleme ogleda se u postojanju aspiranta koji je, poput Krolija, doživeo preobražaj u tzv Bebu bezdana. U ovom tekstu osporavam da se iko takav pojavio nakon Alistera Krolija. Da bi aspiranti prešli preko neophodno je ponovo otključati telemitsku struju. Prvi koji to učini biće u rangu proroka. Takvog nema. Nije ga bilo za Krolijevog života, jer bi ga on označio, a nakon Krolijeve smrti neko takav biće ogrnut mesijanskom harizmom koja prati i prožima proroke, a proroci su vazda revolucionari i rušitelji uvreženih pravila. Takvom će biti dati ključevi, a oni su prikazani u samog tekstu Knjige zakona. Onaj ko reši ovaj test, ko otključa ovu formulu, ponovo je otključao Telemu, a pitanje je kada će se to uopšte desiti. Možda za 500 godina. Naravno, danas sigurno ima onih koji tvrde da su rešili ovu zagonetku, ali nemojmo se zavaravati... 
AL, II:76 4 6 3 8 A B K 2 4 A L G M O R 3 Y X 24 89 R P S T O V A L. What meaneth this, o prophet? Thou knowest not; nor shalt thou know ever. There cometh one to follow thee: he shall expound it.
I za kraj ovog izlaganja, čisto razmišljanja radi, setimo se da je Elifas Levi, u knjizi Misterija kabale ili okultna harmonija dva zaveta, rekao da bi ispunjenje Jevanđelja trebalo da potraje dvadeset četiri i po veka. Iako je Kroli tvrdio da je proročanstvo Apokalipse ispunjeno njegovim dolaskom i objavom Knjige zakona, čime je zakon Teleme objavljen, ali nije zaživeo, pa bi poslednji - sedmi period Apokalipse, zapravo predstavljalo veliko finale i smutno vreme ispunjenja starog i uspostavljanja novog. Dakle, valjalo bi pričekati barem još trista godina.