Saturday, February 3, 2024

Četvorka štapova

Četvorka štapova, Sola Buska špil

NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa

zvezda Mirfak
sazvežđe Persej
severoistočna visina
vazdušni aspekt Ovna

Ovoj karti odgovara treća dekada Ovna kojom vlada Venera, što stvara tarotsku sliku Carice i Cara, imperijalnog para u njihovom punom sjaju. Po Pikatriksu, treća dekada Ovna odnosi se na lepotu, suptilnost, duhovitost, radost, krotkost, ali slika vezana za ovu dekadu prikazuje bledog čoveka crvenkaste kose koji na jednoj ruci nosi zlatnu narukvicu dok se drugom oslanja na štap. Taj lik oseća teskobu jer ne može da čini dobra dela koja bi inače činio. Dakle, ovo već ukazuje na mogućnost manjka snage. Vladar polako gubi svoju moć. Po Zlatnoj zori Četvorkom štapova vlada Gospodar usavršenog posla, što se tumači kao Potpunost. Posao je obavljen na najbolji mogući način, nema se više šta dodati. Po Kroliju Četvorka štapova je ovaploćena aktivna sila: poredak, zakon, vlada. Ali, kako on naglašava, u ograničenjima tog reda nalazi se i seme budućeg rastrojstva. Četvorka štapova je sazvežđe Persej, razbijač. Na hebrejskom se razbijač kaže parac ili perec (peh-reš-cadi), što je izraz upotrebljen u knjizi proroka Miheja 2:13. 

„Pred njima će ići onaj koji probija prepreku, a za njim će i oni proći. Proći će kroz vrata i izaći će na njih. Njihov kralj će ići pred njima, a Gospod će im biti na čelu.“ U Knjizi zakona, 3:46, piše: „I am the warrior Lord of the Forties: the Eighties cower before me, & are abased. I will bring you to victory & joy: I will be at your arms in battle & ye shall delight to slay. Success is your proof; courage is your armour; go on, go on, in my strength; & ye shall turn not back for any!“ 

Tradicionalni prikazi ovog sazvežđa pokazuju Perseja kako u ruci drži odrubljenu Meduzinu glavu punu zmija, predstavljenu zloslutnom zvezdom Algol. Persej je sin Zevsa i Danaje, junak opremljen mačem, šlemom, Hermesovim krilatim čizmama i Atininim štitom. Osim što je ubio Meduzu, ubio je morsko čudovište (Cetus) i spasio Andromedu. Po Ptolomeju, ovo sazvežđe je poput Jupitera i Saturna: inteligentna, jaka, srčana i pustolovna ličnost, ali sklona lažima. Osvald Virt ovo sazvežđe vezuje za arkanu Obešeni čovek. Zvezda beličastog sjaja Algol je druga po sjaju zvezda u ovom sazvežđu i poznata je kao Ras Al-Gul (Demonska glava). Jevreji je poistovećuju sa Lilit. U mitologiji je povezana sa Meduzom koju je u čudovište pretvorila boginja Atina, sa zmijama umesto kose i svojstvom da skameni svakog ko je pogleda u oči. Priroda Algola je poput Saturna i Jupitera: nesreća, nasilje, obezglavljenje, vešanje, smrtna kazna, donosilac zla. Četvorka štapova u Sola Buska tarotu u krupnom planu prikazuje profil ratnika u čiji šlem su zadenuta po dva štapa sa svake strane.