Friday, March 29, 2024

Devetka štapova

Devetka štapova Sola Buska špila

NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa

zvezda – neodređeno
sazvežđe Ara (Oltar, Žrtvenik)
zapadna dubina
zemljani aspekt Strelca

Devetka štapova se odnosi na drugu dekadu Strelca kojom vlada Mesec – Prvosveštenica i Umerenost. Za Pikatriks, to je dekada straha, jadikovki, tuge, teskobe i poremećaja, što je predstavljeno uplakanom ženom prekrivenom ogrtačem. Zlatna zora kartu naziva Gospodarem Velike snage. Povodom Devetke štapova Kroli ističe aforizam: „Promena je postojanost.“ Ovoj karti odgovara sazvežđe Ara (Oltar), čiji je plamen okrenut ka „dole“, ka jugu, ka tzv spoljašnjoj tami.
„Ali vatra je sišla od Boga s neba i pojela ih. A Đavo, koji ih je zavodio, bio je bačen u ognjeno i sumporno jezero, gde se već nalaze i zver i lažni prorok. I biće mučeni dan i noć, u vekove vekova.“ Apokalipsa, 20:9-10. „My altar is of open brass work: burn thereon in silver or gold!“ Knjiga zakona, 3:30. Takođe, biblijska referenca ovog sazvežđa jeste oltar koji je Noje podigao Bogu. „Noje je podigao oltar Gospodu i od svih čistih životinja i od svih čistih stvorenja koja lete prineo je na oltaru žrtve paljenice. Gospod je osetio ugodan miris. Zato je Gospod rekao u svom srcu: Nikad više neću prokleti zemlju zbog čoveka, jer je čovekovo srce sklono zlu od njegove mladosti; i nikad više neću uništiti sve živo kao što sam to sada učinio. Dokle god bude zemlje neće nestati ni setve ni žetve, ni hladnoće ni vrućine, ni leta ni zime, ni dana ni noći.“ Prva knjiga Mojsijeva / Postanje, 8:20-22.
Po grčkoj mitologiji ovo sazvežđe predstavlja žrtvenik koji su podigli stariji kiklopi (a koji su takođe kovali munje za boga Zevsa), povodom zakletve kojom su se bogovi Olimpa obavezali protiv Titana. U drugoj varijanti ovo sazvežđe se odnosi na oltar na kojem je Kentaur prinosio svoje žrtve. Takođe, ovo sazvežđe može biti dovedeno u vezu sa boginjom kućnog ognjišta Hestijom (rimska Vesta), prvorođenim detetom Kronosa i Reje. Prema Ptolomeju, uticaj ovog sazvežđa je najviše sličan onom Venerinom, a u manjoj meri u nalik Merkurovom: naklonost nauci, posvećenost, sklonost ka duhovnom, ali i egoizam. Devetka štapova Sola Buska prikazuje nagu devojku u vodi do kolena čije ključne delove tela prikriva gomila štapova koje je ona prigrlila.