Monday, April 8, 2024

Desetka štapova

Desetka štapova - Sola Buska špil

NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa

zvezda Tuban
sazvežđe Drako (Zmaj)
jugozapadna dubina
vodeni aspekt Strelca

Desetka štapova odnosi se na treću dekadu Strelca kojom vlada Saturn – Univerzum i Umerenost. Kako je Pikatriks opisuje, to je dekada loše volje, zavisti, tvrdoglavosti i brzine u svim zlim stvarima i lažnim postupcima. Tu vidimo besposlenog čoveka koji se igra sa štapom. Zlatna zora kartu opisuje rečima: Gospodar ugnjetavanja. Kroli u ovoj karti vidi silu lišenu duhovnih izvora, odnosno slepu silu, najžešći vid te određene energije. Reč je o vatri u najrazornijem vidu. Po njemu, radi se o volji koja koja ne shvata ništa van uskih okvira sopstvenog tupog cilja. Ovoj karti odgovara veliko sazvežđe Zmaja, koje je na čuvenom zodijaku iz Dendere prikazivano pod Strelčevim stopalima i nosilo je ime Her-fent, ukleta zmija.

„Snagom svojom more si razdelio; smrskao si glave morskim nemanima u vodama. Ti si zdrobio glave levijatanu.“ Psalmi, 74:13-14. „Tog dana Gospod će pohoditi svojim mačem – čvrstim, velikim i jakim – levijatana, zmiju koja klizi, levijatana, vijugavu zmiju, ubiće neman koja je u moru.“ Isaija, 27:1. Očigledno je ovde reč o trijumfu uranske vatre nad htonskim elementom. U Knjizi zakona, 3:42, zmija je ta koja zadaje udarac, odnosno služitelj Zvezde i Zmije: „Swift as a trodden serpent turn and strike! Be thou yet deadlier than he! Drag down their souls to awful torment: laugh at their fear: spit upon them!“ 

Poznata zvezda ovog sazvežđa, Tuban, je pre oko 4.600 godina bila na mestu severne Polarne zvezde. Po grčkoj mitologiji, ovo sazvežđe predstavlja zmaja Ladona koji je čuvao zlatne jabuke u vrtovima Hesperida. Takođe, može označavati i zmiju Pitona koju je ubio Apolon i koja je povezana sa proročištem u Delfima. Prema Ptolomeju, Drako ima prirodu Saturna i Marsa: umetnička, osećajna ali turobna priroda, prodoran i analitički um. Po starim astrolozima kada bi kometa ušla u ovo sazvežđe otrov bi se prosuo po svetu. Osvald Virt je posvećuje sa arkanom Smrt. U Sola Buska špilu, Desetka štapova je jedna usklađena kompozicija osam štapova poređanih u jednoj posudi crvene boje dok su ostala dva štapa ukršteno postavljena u donjem delu sa spoljašnje strane posude tik iznad profila nalik predstavama Cezara ili kakvog rimskog vladara.