Friday, March 15, 2024

Osmica štapova

Osmica štapova Sola Buska špila

NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa

zvezda Vega
sazvežđe Lira
severozapadna dubina
vazdušni aspekt Strelca

Osmici štapova odgovara prva dekada Strelca kojom vlada Merkur – Čarobnjak i Umerenost. Po Pikatriksu, to je dekada odvažnosti, slobode, blagostanja, polja i vrtova, ali i zlobe. Te osobine prati lik glasnika koji drži mač. Za Zlatnu zoru, ovom kartom vlada Gospodar hitrine. Po Kroliju ona upućuje na govor, svetlost, elektricitet, energiju velike brzine. Nekada je ovo sazvežđe bilo označavano slikom orla ili sokola koji se ustremljuje na svoj plen. Najsjajnija zvezda sazvežđa Lira je Vega (ushićen), koja je ujedno i jedna od najsjajnijih na nebu. Vega je bleda safirna zvezda, smeštena u donjem delu Lire. Prema Ptolomeju ima prirodu Venere i Merkura: dobročinstvo, idealizam, profinjenost, ozbiljnost, trezvenost, ali i promenljivost, uobraženost, sladostrašće. Zbog nje su stari astronomi ovo sazvežđe nazivali i Grifonom koji pada. Ushićenost, jarost, munjevito ustremljavanje ka plenu, ima svoju analogiju u bibliji a odnosi se na Hrista, Prva poslanica Solunjanima, 5:2-3:
„Jer i sami dobro znate da Gospodnji dan dolazi baš kao lopov u noći. Kad budu govorili: „Mir i sigurnost!”, tada će ih iznenada zadesiti uništenje kao porođajni bolovi trudnu ženu, i neće umaći.“ Takođe, Apokalipsa, 22:12: „Evo, dolazim brzo i donosim platu, da platim svakome prema njegovom delu.“ U Knjizi zakona, 3:42, imamo sledeće: „The ordeals thou shalt oversee thyself, save only the blind ones. Refuse none, but thou shalt know & destroy the traitors. I am Ra-Hoor-Khuit; and I am powerful to protect my servant. Success is thy proof: argue not; convert not; talk not over much! Them that seek to entrap thee, to overthrow thee, them attack without pity or quarter; & destroy them utterly.“
Upravo se ova zvezda pre 14.000 godina nalazila na mestu i u ulozi zvezde Severnjače. Po mitu, bog Hermes je šetajući pored obale Nila našao na kornjačin oklop te sa njegove unutrašnje strane razvukao žice i tako dobio muzički instrument – liru. Sličnu je poklonio Orfeju kojeg su ubile tračke veštice. Zevs je, na zahtev Apolona i muza, a u čast Orfejeve muzike, liru uzdigao na nebo. Karta Osmica štapova Sola Buska špila ne sadrži ljudske likove već lepo složene štapove u jednoj velikoj kofi koja je uzdignuta od tla.