Tuesday, March 5, 2024

Sedmica štapova

Sedmica štapova - Sola Buska tarot

NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa

zvezda Alhita
sazvežđe Corvus (Gavran)
severozapadni horizont
zemljani aspekt Lava

Treća dekada Lava, kojom vlada Mars, odnosi se na Sedmicu štapova – Kula i Snaga. To može biti kula moći, ali i građevina koju ruši neobuzdana snaga. Po Pikatriksu, to je dekada ljubavi, užitka, društva, izbegavanja svađa i pažljivog pristupa poslu. Za ovu priliku vidimo mladića sa bičem u ruci i tužnog čoveka koji loše izgleda. Po Zlatnoj zori, karta nosi naziv Gospodar odvažnosti. Kroli u Sedmici štapova prepoznaje narušavanje ravnoteže i gubitka pouzdanja. Sedmicu štapova povezujemo sa sazvežđem Gavrana. Egipćani su ga zvali Her-na (poraženi neprijatelj). U biblijskom smislu ovo sazvežđe svedoči o posledicama neposlušnosti autoritetu.
„Oko koje se ruga ocu i prezire poslušnost majci iskljuvaće gavrani s potoka i poješće orlovi mladi.“ Izreke, 30:17. U Knjizi zakona pronalazimo iskaz koji ukazuje posledicu greške ili nemarnosti. „If this be not aright; if ye confound the space-marks, saying: They are one; or saying, They are many; if the ritual be not ever unto me: then expect the direful judgments of Ra Hoor Khuit!“ 1:52.
U grčkoj mitologiji reč je o gavranu kojeg je Apolon kaznio zbog njegovog oglušavanja o naredbu koju mu je on naložio. Po Ptolomeju, ovo sazvežđe je poput Marsa i Saturna: prepredenost, pohlepa, pronicljivost, osvetoljubivost, lažljivost, agresivnost, strastvenost, sebičnost, sklonost materijalizmu, ali i strpljenje, nadarenost za propovedanje. U Sola Buska špilu, Sedmica štapova pokazuje jako pogurenu mušku figuru koja na leđima nosi lepo uređene masivne štapove.