Thursday, March 31, 2022

Trojka diskova u tarotu

Trojka diskova, Sola Buska tarot

NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa

zvezda Altair
sazvežđe Akvila (Orao)
južna visina
vazdušni aspekt Jarca

Astrološka atribucija ove karte je, po Zlatnoj zori, Mars u Jarcu, te se odnosi na drugu dekadu ovog znaka. Prevedeno na jezik tarot simbolizma po ključu Zlatne zore, to je kombinacija karata Car i Đavo. U tome prepoznajemo simbole krsta i kocke / kvadrata. Kroli ističe kako je Mars u Jarcu na svojoj najvišoj tački te stoga u najboljem izdanju kao graditelj a ne rušitelj. On za ovu kartu kaže da izražava materijalno uspostavljanje ideje univerzuma, odnosno utvrđivanje i određenost njegovog osnovnog oblika. Po Zlatnoj zori ideja ove karte izražena je njenom mističnom titulom The Lord of Material Works, što se može svesti na rad kao takav. To su tri međusobno uvezana diska. Po učenju ovog Reda, ova karta se tumači kao stvaralački rad, zidanje, konstruisanje, podizanje, pa i trgovačka razmena. Pikatriks treću dekadu Jarca opisuje mistično, kao izraz traganja za nečim što ne može biti saznato i dosegnuto, a što oslikava predstava dve žene i muškarca koji gleda pticu koja odleće.

Drugoj dekadi Jarca pripada sazvežđe Akvila (Orao), čija najsjajnija zvezda Altair može oličavati zvezdani pandan Trojci diskova. To je onaj orao sa štitova vladarskog para velikih arkana, Cara i Carice. U slučaju Cara, orao izražava ideju vladarskog dostojanstva što carskoj marcijalnoj prirodi pridodaje jovialni aspekt. Naziv zvezde Altair na arapskom znači ranjeni. Altair je bledo-žuta zvezda smeštena na vratu Orla. Po Ptolomeju njen uticaj je poput Marsa i Jupitera: neustrašivost, poverljivost, srčanost, liberalnost, ambicioznost, ali i krutost. Ranjeni orao takođe ukazuje na Hrista, ali i načelno na Boga biblije: Druga knjiga Mojsijeva (Egzodus), 19:4 – „Videli ste šta sam učinio Egipćanima, kako sam vas nosio na orlovim krilima i doveo vas k sebi.“ Takođe: „Kao što orao podiže orliće iz gnezda, pa lebdi nad ptićima svojim, širi krila svoja, uzima ih i na krilima ih svojim nosi, tako je Gospod vodio Jakova, i s njim nije bilo nijednog tuđeg boga.“ U Knjizi zakona se ne pominje orao, ali se zato pominje soko u smislu koji može imati paralelu sa biblijskim: „With my Hawk's head I peck at the eyes of Jesus as he hangs upon the cross.“ 3:51.

Takođe, orao se ponegde poistovećuje sa začetnikom ili stvoriteljem. Ideja orla ukazuje i na dalekovidost te mogućnost predviđanja krajnjih rezultata i dometa nekog poduhvata ili događaja. To je jako korisna sposobnost u preduzetništvu i prilikom bilo kakvog poduhvata te je svakako u vezi sa idejom ove karte. Osim toga, orao je u vezi sa predstavom pogreba nekog vladara, pa ako Dvojka diskova označava atentat, onda je Trojka diskova njegova sahrana. U negativnom smislu mitološkog sadržaja, ova karta bi mogla imati značenje mučitelja, budući da je upravo ovaj orao bio zadužen da svakoga dana kljuca Prometejevu jetru dok je ovaj bio okovan na steni. Po Ptolomeju, uticaj Orla je pomešane prirode Marsa i Jupitera: maštovitost, volja, dominantni karakter, uticaj, jake strasti, prodornost uma, vidovitost, nadarenost za (al)hemiju. Po Osvaldu Virtu, ovo sazvežđe je povezano sa arkanom Ljubavnici. Ukoliko prethodna karta u negativnom značenju predstavlja pokret kotrljajućih slepih sila, Trojka diskova je izraz patnje i uništenja koju te sile izazivaju u sledećem koraku. U Sola Buska špilu imamo prikaz malog nagog deteta koje na leđima nosi golemu korpu sa tri velika diska među koje je umetnuta lobanja govečeta.