Saturday, April 2, 2022

Četvorka diskova u tarotu

Četvorka diskova, Sola Buska tarot

NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa

zvezda Alkaud
sazvežđe Delfin
jugoistočna visina
vodeni aspekt Jarca

Zvezda Alkaud, sazvežđe Delfin, jugoistočna visina, vodeni aspekt Jarca. Astrološka atribucija ove karte je, po Zlatnoj zori, Sunce u Jarcu, te se odnosi na treću dekadu ovog znaka. Prevedeno na jezik tarot simbolizma, to su Sunce i Đavo. Jarac je znak u kome se Sunce iznova rađa. Zlatna zora to jednostavno tumači kao zemaljsku moć u njenim materijalnim oblicima, ali i skriveno bogatstvo. U Pikatriksu je priroda ovog dekana opisana dvojako: kao mudro upravljanje ali i srebroljublje, sumnja, pohlepa itd. Taj motiv prikazan je slikom čestite žene koja je mudro vodi poslove i lihvara koji zbraja novac na stolu. U krajnjoj liniji, sledeći taj asocijativni niz dolazimo do zaokruženja moći i njenog utvrđivanja, odakle ona lako može skliznuti u tiraniju i samosvrhovitost. U Krolijevom špilu diskovi ove karte su poput kula moćne tvrđave. U mitologiji devet zvezda sazvežđa Delfin poistovećeno je sa muzama koje su, podsećam, prisutne u Mantenja tarokiju. Otud arkanu povezanu sa ovim mitološkim sadržajem možemo tumačiti i kao znamenje opšteg nadahnuća pa i egzaltacije, što je bitan preduslov svakog stvaralačkog rada.

U biblijskom smislu ideju egzaltacije možemo pratiti u sledećim stihovima: „I da ga je smatrao pravednim nije napisano samo radi njega nego i za nas kojima će se uračunati, koji verujemo u Onoga koji uskrsnu Isusa Hrista Gospoda našega iz mrtvih, koji je bio predat radi naših prestupa i uskrsnut zbog našeg opravdanja.“ Rimljanima, 4:23-25. Tu vidimo paralelu sa velikom arkanom Sud, ali i sa kartom Smrt koja pripada vodenom elementu. U Knjizi zakona akvatički momenti nemaju veliki značaj, ali se ideja uzdizanja očitava kao proročanstvo nekog budućeg eona, 3:34 – „...yet an invisible house there standeth, and shall stand until the fall of the Great Equinox; when Hrumachis shall arise and the double-wanded one assume my throne and place. Another prophet shall arise, and bring fresh fever from the skies;“

Dalje u mitu, Delfin se pominje kao morski daimon u službi boga Posejdona. Takođe, u mitološkim sadržajima nalazimo i uzor za ideju posredovanja. Naime, delfin je bio posrednik, odnosno neko ko je nagovorio Amfitritu da se uda za Posejdona. Isto tako, i sam Posejdon je bio prikazivan kao delfin. Čak se i solarni bog Apolon ukazivao u obliku delfina. Amfitrita je boginja-kraljica mora, najstarija od među morskim nimfama (Nereide). U grčkoj mozaičkoj umetnosti prikazivana je kako stoji pored Posejdona koji upravlja kočijama koje vuku četiri konja sa ribljim repovima. Amfitrita se poistovećuje sa boginjom mora Talasom (u korenu reči talasokratija). To je sve u duhu prekomorske trgovine, preduzetništva, kapitalizma. Setimo se da je i znak Jarca tradicionalno prikazan sa ribljim repom. Ime Amfitrita može biti prevedeno kao „okružujuća trećina“ ili „treća“, „trojnost“, „tri“ i sl.

U krajnjoj liniji u ovoj karti vidimo moć ili entitet u službi neke moći koja, iako zemaljska, jeste fluidna, brza, pokretna, ali je istovremeno i dobro utemeljena. Konačno, reč je o moći čija je priroda htonska. Tu vidim nadasve vodeni element, spram koga stoji jarčeva utvrda, poput stene usred mora. Kako je za delfine karakteristično iskakanje iz mora, tako je i ovo sazvežđe predstavljano slikom delfina koji iskače iz vode, a što ima određene aluzije na biblijski tekst. Po Ptolomeju, sazvežđe Delfin ima prirodu Saturna i Marsa: vedrina, jednostavnost, ali i prikrivenost, dvoličnost, sklonost lovu i sportu. U Sola Buska špilu vidimo puniju nagu ženu koja na ramenu nosi težak teret, tri diska u ćupu i jedan u ruci. Ona na glavi ima nešto nalik dijademi.

Amfitrita