Wednesday, March 30, 2022

Dvojka diskova

Dvojka diskova, Sola Buska tarot

NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa

zvezda Šam
sazvežđe Sagita (Strela)
jugozapadna visina
vatreni aspekt Jarca

Astrološka atribucija ove karte je, po Zlatnoj zori, Jupiter u Jarcu, te se odnosi na prvu dekadu ovog znaka. Dvojka diskova je, takođe po Zlatnoj zori, skladna promena, preobražaj, putovanje, odnosno harmonija promene (Lord of Harmonious Change). Reklo bi se da karta označava motor mašine sveta. Krug koji se okreće sada ima dve glave, tvori binarni sistem, dovoljan za usložnjavanje procesa sveopšteg kretanja. Dvojka diskova je po analogiji u još tešnjoj vezi sa idejom karte Točak sreće. Simbolički, Jupiter u Jarcu jesu Točak sreće i Đavo, krug i kvadrat, sfera i kocka: „skladna isprepletenost četiri elementa u neprestanom kretanju“ (Kroli).

U kontekstu asterizma povezanog sa sazvežđima zodijačkog kruga, ova karta bi izražavala prirodu sazvežđa Sagita / Strela koje stoji u relaciji sa Jarcom. To je kao kada bismo na vedrom noćnom nebu povukli pravu liniju koja bi povezivala najsjajniju zvezdu Jarca – Algedi i najsjajniju Sagite – Šam. U užem smislu Dvojka diskova bi se na nebu mogla poistovetiti sa zvezdom Šam. Po Pikatriksu prva dekada Jarca poručuje da idemo dalje sa radošću, što je prikazano likovima žene i muškarca koji vuče pune džakove. U mitološkom smislu sazvežđe Sagita se odnosi na strelu kojom je Herkul pogodio Orla (sazvežđe Akvila) koji kljuca jetru okovanog Prometeja. Ukoliko taj smisao prenesemo na Dvojku diskova, zaključićemo da bi ova karta mogla biti simbol okončanja patnje ili nekog nepovoljnog procesa te da predstavlja oruđe delovanja oslobađajućeg činioca koji donosi olakšanje – Jupiter koji spašava nevoljnika iz kandži Saturna. Dakle, u pitanju je delovanje božanske pravde. Isto tako, strela ukazuje na mehanizam vremena, iznenadni i brzi udar, prodor, napad, atentat, ubistvo ili uklanjanje nasilnika, inicijativu, oslobađajuću presudu, pad represije i emancipaciju, čin nezavisnosti, nagli preokret, načelno pokret, čime se u krajnjoj liniji usaglašavamo sa idejom ove karte po tumačenju Zlatne zore i Alistera Krolija. Efekat ove karte poredio bih sa bacanjem kamena sa vrha planine ili grudve snega koja pokreće lavinu. Taj detalj možemo porediti i sa kamenom iz Davidove praćke koja je ubila snažnog Golijata. U negativnom značenju Dvojka diskova može izražavati ideju početnog pokreta kotrljajuće slepe sile koja juri i ruši sve pred sobom.

Sagita i Jarac ukazuju na visinski, vatreni aspekt zemljanog elementa, vulkansku goru, pa otud dvojac diskova koji se obrću mogu oslikavati temeljni zamajac paklene industrije Sauronovih Orka. Takođe, u svetlu činjenice da je strela Kupidonovo oružje, dva velika mlinska kamena možemo smatrati inicijalnim zamajcem događaja koji mogu iznedriti veliku ljubav. Naposletku, imajmo na umu i predstavu Orla koji u kandžama drži Strelu, a što predstavlja simbol moći, ali i to nas opet vodi ka asocijacijama o moćnom Jupiteru čija je ptica orao. U biblijskom kontekstu to je strela spasenja, u smislu Božje intervencije protiv neprijatelja„Proždreće narode, tlačitelje svoje, kosti će im zdrobiti, razbiće ih strelama svojim.“ Četvrta knjiga Mojsijeva, 24:8. Takođe vidi Druga knjiga o kraljevima, 13:17. U malo drugačijem smislu vidi Isaija, 49:2 – „Učinio je da moja usta budu kao oštar mač. Zaklonio me je u senci svoje ruke. Učinio je da budem naoštrena strela. Sakrio me je među svojim strelama.“ Strela ovde ima ulogu oruđa uperenog protiv greha i oruđa Božje volje, odnosno njegove Reči kroz usta proroka. Analogno tome u Knjizi zakona imamo stih 1:41: „The word of Sin is Restriction.“

Prema Ptolomeju, ovo sazvežđe ima prirodu Saturna, a donekle i Venere: britak um, sposobnost apstraktnog razmišljanja, ali i razdražljivost, ljubomora, opasnost od povreda. U Sola Buska špilu prikazana su dva portreta velikodostojnika na ovalnim pozadinama, jedan ispod drugog, spojena beočugom. Kako sam ranije istakao, donji lik bi mogao biti Vojvoda od Ferare iz XV veka, a na gornjem najverovatnije Cezar.