Monday, January 15, 2024

Trojka štapova

Trojka štapova - Sola Buska špil

NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa

zvezda Menkar
sazvežđe Cetus (Kit)
istočna visina
vodeni aspekt Ovna

Trojci štapova odgovara druga dekada Ovna kojom vlada Sunce – Sunce i Car, odlična kombinacija: solarni simbolizam pristaje uz carsko dostojanstvo. Po Pikatriksu, druga dekada Ovna odnosi se na ponos, plemenitost, bogatstvo, vladavinu, što je prikazano ženskim likom u crvenoj haljini koja je iznutra bela. Zlatna zora kartu naziva Gospodarem utvrđene snage, a nosi ime Vrlina. Kroli kaže da Trojka štapova predstavlja ostvarenje iskonske energije a što proizvodi saglasje i sklad. Trojka štapova predstavlja sazvežđe Kita, morskog čudovišta, koje u bibliji povezujemo sa morskim zmajem Levijatanom što je opisano u 41. poglavlju biblijske Knjige o Jovu. Zvezda Menkar (označava otvorena usta nemani), kao najsjajnija ovog sazvežđa, predstavlja svezanog i pobeđenog neprijatelja. Menkar je svetlo narandžasta zvezda čija je priroda, po Ptolomeju, poput Saturna: oboljenje, gubitak časti, propast, povrede, bolest, nesreća. U biblijskom kontekstu sazvežđe Kita predstavlja Satanu (protivnika) koji tlači Izrael i drži ga u ropstvu ili potčinjenog. Naravno, tekst najavljuje reakciju Boga Izraela. 

„Tog dana Gospod će pohoditi svojim mačem – čvrstim, velikim i jakim – levijatana, zmiju koja klizi, levijatana, vijugavu zmiju, ubiće neman koja je u moru.“ Isaija, 27:1. Knjiga zakona, 3:11, poručuje: „Worship me with fire & blood; worship me with swords & with spears. Let the woman be girt with a sword before me: let blood flow to my name. Trample down the Heathen; be upon them, o warrior, I will give you of their flesh to eat!“ U 3:18, takođe: „Mercy let be off; damn them who pity! Kill and torture; spare not; be upon them!“ Takođe, paralela sa kitom, odnosno morskim čudovištem, postoji na još jednom mestu u Svetom pismuJona, 1:17 – 2:1-2: „A Gospod je poslao veliku ribu da proguta Jonu, i Jona je bio u utrobi ribe tri dana i tri noći. Tada se Jona iz utrobe ribe pomolio Gospodu, svom Bogu, i rekao: U nevolji svojoj prizvao sam Gospoda, i on me je uslišio. Iz utrobe groba za pomoć sam vapio. Ti si čuo glas moj.“ 

Tu pronalazimo asocijaciju koja se odnosi na veliku ribu u svojstvu grobnice, a što neodoljivo podseća na atribuciju velike arkane Smrt, a to je hebrejsko slovo nun, što se prevodi kao riba. Jona je spašen iz utrobe vodene nemani. U grčkoj mitologiji Cetus je čudovište koje je poslao Posejdon da proždere Andromedu zbog uvrede koju je njena majka Kasiopeja nanela njegovim kćerima. Po Ptolomeju, priroda ovog sazvežđa je poput Saturna: lenjost, jalovost, ali i sposobnost upravljanja te saosećajnost. Trojka štapova Sola Buska tarota pokazuje glavu probodenu sa tri štapa, koja podseća na neophodnost tajnovitosti alhemijskog znanja. Prikazana glava umesto ušiju ima krila (simbol Merkura filozofa), dok su joj usta zatvorena vencem.