Sunday, February 25, 2024

Petica štapova

Petica štapova u Sola Buska tarotu

NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa

zvezda Alfard
sazvežđe Hidra
severoistočni horizont
vazdušni aspekt Lava

Peticu štapova dovodimo u vezu sa prvom dekadom Lava kojom vlada Saturn – Univerzum i Snaga. Po Pikatriksu, prva dekada Lava odnosi se na odvažnost, slobodoljubivost, pobedu, ali i na okrutnost, požudu, opakost i nasilje. Te osobine prikazane su scenom u kojoj čovek jaše lava. Zlatna zora ovu kartu naziva Gospodarem borbe. Kroli u njoj prepoznaje aktivnu silu. Osim toga, po njemu je tu prisutno i načelo Feniksa, razaranje i pročišćenje pomoću vatre te uskrsnuće iz sopstvenog pepela. On povodom ove karte ukazuje i na ideju seksualne svireposti. Petica štapova je sazvežđe Hidra, odnosno vodena zmija, ona koja beži. U biblijskom smislu ta je zmija Satana.
„A na nebu je izbio rat: Mihailo i njegovi anđeli borili su se sa aždajom. A borila se i aždaja i njeni anđeli, ali nije pobedila. I za njih više nije bilo mesta na nebu. I bila je zbačena velika aždaja, stara zmija, koja se zove Đavo i Sotona, koja zavodi ceo svet. Bila je zbačena na zemlju, a s njom su bili zbačeni i njeni anđeli.“ Apokalipsa, 12:7-9. Knjiga zakona, 2:26: „I am the secret Serpent coiled about to spring: in my coiling there is joy. If I lift up my head, I and my Nuit are one. If I droop down mine head, and shoot forth venom, then is rapture of the earth, and I and the earth are one.“ Zatim, 2:22: „I am the Snake that giveth Knowledge & Delight and bright glory, and stir the hearts of men with drunkenness.“
U grčkoj mitologiji ovo sazvežđe predstavlja zmiju koju je gavran (Korvus) uhvatio i doneo Apolonu. Po Ptolomeju njegova priroda je poput Saturna i Venere: osećajnost, strastvenost, sklonost ka nevoljama. Zvezda Alfard, narandžaste boje, smeštena na Hidrinom vratu, dominira ovim sazvežđem. Na arapskom njeno ime znači Usamljena zmija, a naziva se i Hidrino srce. Po Ptolomeju, ima prirodu Saturna i Venere: mudrost, sklonost muzici i umetnosti, ali i žestoke strasti, bez kontrole, nemoralnost, buntovništvo, naprasna smrt. Peticom štapova Sola Buska špila dominira nesrećna bedno odevena i pogurena muška figura koja na leđima tegli pet neuredno poslaganih masivnih štapova. U desnoj ruci nosi nešto poput tikve.