Thursday, February 13, 2020

Dvorske karte tarota - Mačevi

NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa


Princeza / Paž mačeva
Sola Buska tarot

Simbol: meduza, zemljani aspekt vazduha, geomantija: Fortuna Minor, slovo Z.

Kroli kaže da ova karta predstavlja zgušnjavanje isparljivog, materijalizaciju ideje, uticaj Neba na Zemlju, bilo on dobar ili destruktivan. Njen simbol je Meduza (gorgos, užasna). Zlatna zora je ovu kartu nazivala Princezom jurećih vetrova / Lotusom palate Vazduha. Geomantijska figura Fortuna Minor ukazuje na odlazeću sreću, na dobitak koji se brzo proćerda, lagano opadanje, povlačenje nakon vrhunca slave, na zalazak Sunca. Po istraživanjima Pola Husona, u francuskim špilevima se za ovu kartu vezuje istorijski lik Ogijera, sina danskog kralja koji je postao zaštitnik lova. Iz tog razloga je na ovoj karti prikazivan lovački pas. Takođe, Ogijer je posedovao i dva čuvena španska mača i bio je jedan od dvanaest paladina Karla Velikog. Drugi lik iz francuskih legendi vezan za ovu kartu je Reno od Montabona, takođe paladin Karla Velikog. Reno je posedovao magičnog konja Bajara. On je započeo izgradnju katedrale Svetog Petra u Kelnu ali je bio ubijen od strane zavidnih saradnika (podseća na masonski mit o Hiramu). Kako su se na njegovom grobu počela dešavati čuda, on je potom kanonizovan, postavši Sveti Rejnold. Paž mačeva u Sola Buska špilu prikazuje mladića koji svira žičani instrument, verovatno mandolinu. Pored njega stoji veliki mač poboden u zemlju. U pozadini je veliko drvo neobičnog izgleda. Uopšteno, Princeza mačeva se može odnositi na mudrost, snagu, oštrinu, spretnost, gracioznost, opreznost, budnost, fleksibilnost ali i lukavost, špijuniranje, nadzor, buntovnost, osvetoljubivost. Ova karta u rasporedu skrivenih puteva Drveta života predstavlja poveznicu Ketera i Malkuta, odnosno Jedinicu i Desetku mačeva.


Princ mačeva
Sola Buska tarot

Simbol: heksagram, vazdušni aspekt vazduha, geomantija: Tristitia, slovo M. 

Za Krolija ova karta je slika uma i njen simbol je heksagram. Intelekt, ideje. Geomantijska figura Tristitia označava tugu, melanholiju, depresivna osećanja, potištenost, a u fizičkom smislu duboke i mračne jame, podvodne pećine, ambis, rupe, ali i kovitlace, snažne vetrove i oluje. Isto tako označava i duboke uvide, kontemplaciju, spoznaju. Zlatna zora ovu kartu naziva Princom kočija vetrova. I dalje, po doktrini ovog Reda, Princ mačeva predstavlja Alfa i Omega, odnosno Drugog Hrista najavljenog u Apokalipsi. U Sola Buska taortu Princ / Vitez mačeva, nazvan Amone, predstavlja Zevsa Amona, mitskog oca Aleksandra Makedonskog, po proročištu iz oaze u Sivi (Egipat). On jaše tamnog konja i kao da vitla mačem. Uopšteno, Princ mačeva se može odnositi na obilje ideja i zamisli, ali i na sumnjičavost, previše opreza i nepotrebnu oštrinu. U astrološkom smislu ova karta se preklapa sa malim arkanama: Četvorka diskova, Petica i Šestica mačeva, što obuhvata poslednju dekadu Jarca i prve dve dekade Vodolije. Princ mačeva u rasporedu skrivenih puteva Drveta života predstavlja poveznicu Ketera i Necaha, odnosno Jedinicu i Sedmicu mačeva.


Kraljica mačeva
Sola Buska tarot

Simbol: dete, vodeni aspekt vazduha, geomantija: Puella, slovo O. 

Po Kroliju, Kraljica mačeva predstavlja rastegljivost vazdušnog elementa i njegovu moć prenošenja. Ovu kartu Kroli opisuje kao jasno, svesno viđenje ideje i osloboditelja uma. Zlatna zora je naziva Kraljicom prestola Vazduha. Geomantijska figura Puella odnosi se na stasitu i lepu devojku te ukazuje na grudi, dojke, oblast srca kao tradicionalno shvaćen osećajni deo ljudskog bića. U širem značenju Puella ukazuje na mesta nege i lepote, nakit, lepu odeću i kozmetiku. Pol Huson ukazuje da su za ovu kartu u ranim francuskim špilovima koristili naziv Palada, a što se odnosi na boginju Atinu, Zevsovu ćerku koja je rođena tako što je iskočila iz njegove glave. Ona je boginja mudrosti, ali i ratnih pobeda, zaštitnica pravnog poretka, pravičnosti i umetnosti. U mitu Atina trijumfuje nad bogom rata Aresom što ukazuje na preimućstvo intelekta nad sirovom snagom. Takođe, kod Francuza je ova karta poistovećivana i sa likom Jovanke Orleanke. Kraljica mačeva Sola Buska tarota zove se po majci Aleksandra Velikog – Olimpiji. Ona sedi na prestolu, u desnoj ruci drži isukan mač a u levoj štap tanani nalik peru. U Ripeovoj Ikonologiji iz 1613. na sličan način prikazana je Akademija, s tim što tamo žena na prestolu u desnoj ruci drži mač a u levoj venac. Pored njenog prestola čuči babun a kao stubovi oko nje figuriraju dva satira. Uopšteno, Kraljica mačeva može se odnositi na pronicljivost, veliku moć zapažanja, izoštrenu percepciju, preciznost, sklonost plesu i pokretu, uravnoteženost, individualizam, ali i nepouzdanost, sklonost tugovanju. U astrološkom smislu ova karta se preklapa sa malim arkanama: Desetka diskova, Dvojka i Trojka mačeva, što obuhvata poslednju dekadu Device i prve dve dekade Vage. Kraljica mačeva u rasporedu skrivenih puteva Drveta života predstavlja poveznicu Ketera i Geburaha, odnosno Jedinicu i Peticu mačeva.


Kralj mačeva
Sola Buska tarot

Simbol: ptica, vatreni aspekt vazduha, geomantija: Albus, slovo E. 

Kralja mačeva Kroli opisuje kao ideju napadanja, vihor, oluju i pomamnu silu kretanja. Zlatna zora ga naziva Kraljem duhova Vazduha, odnosno Gospodar vetrova i povetaraca. Po Pratesiju ova karta označava zle jezike. Huson kaže da se u starim špilovima ova karta odnosi na lik biblijskog kralja Davida. U geomantiji figura Albus ukazuje pre svega na mir i stabilnost, miran karakter, miroljubivost, ali sam naziv figure ističe belinu, koja može biti shvaćena i kao svet duhova predaka, magijske pomagače ili duhove uopšte. Kralj mačeva Sola Buska špila odnosi se na Aleksandra Makedonskog. On je okrunjen, u raskoraku. U desnoj ruci drži veliki mač okrenut ka dole i koji dodiruje zemlju, a u levoj globus. U pozadini je okružen sa četiri crna grifona, dva leže na zemlji iza njegovih nogu a dva poviše njegove glave. U opštem smislu ova karta može se odnositi na veštinu, delovanje, brzinu, ali i sukob, neodlučnost, neprijateljstvo, bes. U astrološkom smislu ova karta se preklapa sa malim arkanama: Sedmica diskova, Osmica i Devetka mačeva, što pokriva poslednju dekadu Bika i prve dve dekade Blizanaca. Kralj mačeva u rasporedu skrivenih puteva Drveta života predstavlja poveznicu Ketera i Heseda, odnosno Jedinicu i Četvorku mačeva.