Tuesday, April 5, 2022

Sedmica diskova u tarotu

Sedmica diskova, Sola Buska tarot

NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa

zvezda Kapela
sazvežđe Auriga (Kočija)
severoistočni horizont
vazdušni aspekt Bika

Astrološka atribucija Sedmice diskova je, po Zlatnoj zori, Saturn u Biku, i odnosi se na treću dekadu ovog znaka. Među velikim arkanama to su Svet i Prvosveštenik. Pikatriks ovu dekadu opisuje pridevima kao što su beda, ropstvo, ludilo, nužda, podlost, a što je predstavljeno čovekom koji drži zmiju i strelu. Po Kroliju, sedmice u tarotu predstavljaju izopačenje. Otud je Sedmica diskova, shodno tome, okarakterisana kao Neuspeh, što je predstavljeno rasporedom diskova u obliku zlokobne geomantijske figure Rubeus, nalik izvrnutom peharu. U najboljem slučaju, po Kroliju, ova karta može označavati zlosrećno stečen novac.

Sazvežđe Auriga za Grke je Erihtonius kojeg je rodila Geja od Hefestovog semena namenjenog pre svega boginji Atini. Dakle, Erihtoniusovo poreklo je potpuno htonsko, što se može videti iz njegovog imena. Budući hrom, Erihtonius je vozio kočija posebno napravljena za njega. Savremena predstava toga bio bi čovek u invalidskim kolicima, što je već po sebi dovoljno indikativno u smislu značenja ove karte. Međutim, Erihtoniusov lik ima još jedan zanimljiv detalj. Umesto nogu, on je imao zmije, što ukazuje na njegovo himerično i drevno poreklo koje je u međuvremenu izgubilo na značaju, ali je ipak prikazivan kao zmija, u ulozi pratioca boginje Atine. Sve ovo nagoveštava mnogo dublje značenje koje u vulgarnoj divinaciji nema praktičan značaj, ali imajmo na umu da je ovde reč o zemaljskim a ne o nebeskim kočijama koje vozi himeričan lik, a koji je istovremeno i čuvar koza. Čudovištan pastir je usamljena figura, u društvu životinja, pa ipak kao takav zaslužuje svoje mesto u Panteonu pored blistave Atine. Budući predstavljen kao zmija, Erihtonius bi mogao nagoveštavati zemaljsku mudrost. Preslikano na Sedmicu diskova, zemaljska mudrost nimalo nije loša osobina, što ovoj karti pridodaje pozitivan ton. Gledajmo na to kao na bolju stranu Saturna projektovanu kroz Bika. Međutim, ovime se ne iscrpljuje mitološki sadržaj, kojeg sam zbog praktičnosti i bogatstva izvora, uglavnom sveo na grčko poreklo, budući da grčka mitologija prikuplja i sumira raznorodne mitološke sadržaje.

Najsjajnija zvezda u sazvežđu Auriga je Kapela, koja se upoređuje sa Amaltejom, božanskom kozom koja je dojila malog Zevsa u jednoj pećini na Kritu. Koza je Saturnova životinja. Bog Kronos (Saturn) kojeg je sa njegovog prestola svrgao upravo Zevs (Jupiter), predstavlja reakcionarnu tiransku silu. Amalteja je u tom smislu dala svoj doprinos Zevsovoj revolucionarnoj i oslobodilačkoj pojavi u fazi njene inkubacije. Otud Sedmica diskova može sadržati i taj inkubacijski trenutak u začecima nekog sudbinskog i značajnog događaja koji će doći do izražaja znatno kasnije. Ona ukazuje na mlade prevratničke ili revolucionarne snage dok su one još uvek u povoju, ukazuje na uzroke značajnih promena koji će tek biti aktuelizovani. Uspon Kapele kod Grka se tumačio kao najavu grmljavine. U drevnom Akadu Kapela je nazivana glasnikom svetlosti, zvezdom boga Marduka, dok je u Egiptu predstavljala mumifikovanu mačku te bila povezivana sa bogom Ptahom. Kapela je bela zvezda koja, po Ptolomeju, ima prirodu Marsa i Merkura: slava, bogatstvo, ugled, dobar glas, javni i poverljivi položaj, radoznalost. U biblijskom sagledavanju Auriga se nalazi u ulozi dobrog pastira koji izgleda kao da je pre seo da se odmori, nego kao kočijaš.[1] 

Po Ptolomejevom tumačenju, sazvežđe Auriga ima prirodu uticaja Marsa i Merkura: samopouzdanje, zainteresovanost za javne stvari, sreća, ali i opasnost od velikog preokreta. Osvald Virt Aurigu dovodi u vezu sa arkanom Đavo. U Sola Buska špilu Sedmica diskova prikazana je poput rebusa. Vidimo nagog mladog momka kako sedi pored velikog ćupa u kome su lepo poređani diskovi, s tim što je jedan na vrhu posebno izdvojen i obavijen trakom te oko kojeg se nalazi par raširenih krila. Na dnu ćupa izlazi nekakva poluga na kojoj stoji ptica nalik orlu. Mladić kažiprstom leve ruke dodiruje polugu. Predstava je na neki način melanholična i duhom odgovara Sedmici diskova iz Vejtovog špila.



[1] „Kao pastir on će pasti svoje stado. Svojom rukom skupiće jaganjce, u nedrima će ih nositi.“ Isaija, 40:11. „Dođite k meni, svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti. Uzmite moj jaram na sebe i učite od mene, jer ja sam krotkog i poniznog srca, i naći ćete odmor za svoju dušu. Jer, moj jaram je blag i moje breme je lako.” Matej, 11:28-30. „Let my servants be few & secret: they shall rule the many & the known.“ Knjiga zakona, 1:10.