Wednesday, April 6, 2022

Osmica diskova u tarotu

Osmica diskova, Sola Buska špil

NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa

zvezda Dijadema
sazvežđe Koma
severoistočna dubina
vatreni aspekt Device

Astrološka atribucija Osmice diskova je, po Zlatnoj zori, Sunce u Devici, i odnosi se na prvu dekadu ovog znaka. Među velikim arkanama to su Sunce i Pustinjak. Po Zlatnoj zori, Osmica diskova nosi naziv Razboritost i po Kroliju pretpostavlja mudro čekanje da investicija ili posejano seme, da svoj plod, donese profit. Kroli ovu kartu sumira kao nagoveštaj rađanja. Raspored diskova na ovoj karti istovetan je strukturi geomantijske figure Populus, čija je priroda lunarna, a koja označava narod, veliku masu, more, mnoštvo nečega. Po Pikatriksu, prva dekada Device odnosi se na setvu, žetvu, ratarske i povrtarske radove, zemljoradnju, ali i na kolonizaciju, skladištenje bogatstva i namirnica, što je predstavljeno slikom dobre devojke i muškarca koji seje. Tu vidimo mudro i proračunato postupanje sa resursima. 

U asterizmu paralelu sa ovom kartom pronalazimo u sazvežđu Koma (Berenikina ili Veronikina kosa), čija je najsjajnija zvezda poznata kao Dijadema – venac dragulja koji krasi njenu glavu. Po legendi ovo sazvežđe se odnosi na kosu koju je egipatska kraljica žrtvovala boginji Afroditi ne bi li se njen muž vratio iz vojnog pohoda. Dakle, i u ovom značenju nailazimo na činioc vremena. Nešto je urađeno i čekaju se posledice kao ishodište počinjenog akta. Takođe, ovo sazvežđe ima svoju referencu ka bogu Horusu Detetu, odnosno Hristu kao nagoveštenog i željenog deteta. Vitlejemska zvezda, koja je nagovestila rođenje Isusovo, po nekim izvorima, pojavila se upravo u ovom sazvežđu.[1] Otud Osmicu diskova možemo povezati sa najavom dolaska mesije, boga deteta. U krajnjoj liniji ukazuje na rođenje deteta. Dijadema, kao najsjajnija zvezda, u ovom smislu jeste dragulj, koji sam po sebi predstavlja bremenit simbol. Naposletku, taj dragulj možemo tumačiti i kao skrivenu svetlost koju nosi Pustinjak, odnosno kao svetlo njegove lampe. Isto tako dragulj je dragoceno seme koje smo posadili i sada čekamo da nikne biljka ili stablo. U krajnjoj liniji, u dragulju prepoznajemo simbol uma, vidovitosti, mudrosti i duhovnog savršenstva. Sola Buska špil ovu kartu prikazuje prilično mračno. Imamo golo drvo o koje je obešena velika korpa sa diskovima. Jedan disk kao da je ispao iz nje i leži na zemlju. Ispod korpe je mrtvačka glava i nekoliko kostiju.


[1] „A dete je raslo i jačalo u duhu, ispunjavajući se mudrošću i blagodat Božja je bila na njemu.“ Luka, 2:40. U Knjizi zakona je u tom smislu od značaja stih 3:45: „Then will I lift her to pinnacles of power: then will I breed from her a child mightier than all the kings of the earth.“