Saturday, June 13, 2020

Mala arkana Petica mačeva u tarotu

Sola Buska špil - Petica mačeva

NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa 

zvezda Fomalhaut
sazvežđe Južna riba
jugozapadni horizont
vodeni aspekt Vodolije

Petica mačeva odgovara prvoj dekadi Vodolije kojom vlada Venera. Carica i Zvezda, zvezdana carica, tj carica zvezda. Po Pikatriksu to je dekada siromaštva, strepnje, tugovanja nakon dobitka, gubitka, nasilja, bez odmora od rada. Povodom toga Pikatriks prikazuje scenu razboritog muškarca i žene koja se vrti. Po Zlatnoj zori, Petica diskova nazvana je Gospodarem poraza. Po Kroliju, ovde imamo um oslabljen osećanjima. Uzrok poraza je pomirljivost. Kroli u ovoj karti vidi propadanje vrlina. Petica mačeva ima svoju analogiju u sazvežđu Južna riba. Ona prima vodu koja pada iz Vodolijine posude. Po nekima to znači da riba guta višak vode kako bi spasila svet. Takođe, ona se dovodi u vezu sa falusnom simbolikom, jer po legendi, predstavlja Ozirisov falus, odnosno ribu koja je isti progutala onda kada je ovaj bog bio ubijen i raskomadan od strane njegovog opakog protivnika Seta. U krajnjoj liniji, motiv gutanja, usta, i falusa, snažno asocira na oralni seks, što podseća na jedan od glavnih motiva demonice Lilit i načina delovanja sukubi. I nije slučajno da se glavna zvezda ovog sazvežđa zove Fomalhaut (riblja usta). Fomalhaut je zvezda crvenkaste boje i prema Ptolomeju, ima prirodu Venere i Merkura: sreća, moć, ali i zloba. To je jedna od četiri ključne zvezda koje čuvaju nebesa. U zodijaku iz Dendere, Južna riba je nazvana Aar (potok). Prepoznajemo ideju navodnjavanja i plodnosti, izobilja i zadovoljstva. 

„Na ogoljenim brdima otvoriću reke i usred dolina izvore. Pustinju ću pretvoriti u jezero, a bezvodnu zemlju u izvore vode.“ Isaija, 41:18. „Naslađuju se izobiljem iz doma tvoga, napajaš ih bujicom lepih stvari. Jer je u tebi izvor života, tvojom svetlošću mi vidimo svetlost.“ Psalmi, 36:8-9. 

U Bibliji kralja Džejmsa, to je prevedeno kao and thou shalt make them drink of the river of thy pleasures. U hebrejskom originalu upotrebljen je izraz nahal (nun-he-lamed), što se prevodi kao potok, i eden (ain-dalet-nun), odnosno zadovoljstvo. U Knjizi zakona takvu analogiju nalazimo u stihu 1:61: 

„Pale or purple, veiled or voluptuous, I who am all pleasure and purple, and drunkenness of the innermost sense, desire you.“ Takođe i u 1:52: „I give unimaginable joys on earth: certainty, not faith, while in life, upon death; peace unutterable, rest, ecstasy; nor do I demand aught in sacrifice.“ 

U ovom sazvežđu možemo prepoznati i čuvenog Dagona, staro bliskoistočno božanstvo predstavljeno u obliku čoveka-ribe, poput muške sirene. Njegova uloga, između ostalog, bila je i staranje nad poljoprivredom, kao božanstva koje donosi vodu, poplavu i otud je povezan i sa navodnjavanjem. Kod Grka je ovo sazvežđe pomen na Afroditino pretvaranje u ribu. U Sola Buska špilu karta petica mačeva predstavlja pet mačeva uspravno položena sa vrhovima na dole u jedan veliki ćup ili kazan odignut od zemlje.