Tuesday, March 21, 2023

Tarot - jedan način divinacije


NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige Ideologija tarota

U svrhu ove knjige predstaviću jedinstven metod divinacijskog rada sa tarotom utemeljen na logici poznatog magijskog kvadrata, palindroma, koji sadrži reč ROTAS. Neki pisci okultne literature su uvereni da je naziv tarot izveden iz ovog kvadrata. Ovaj metod je izazovan i na prvi pogled prilično složen, ali oni napredniji duhovi koji vole izazove, svakako će uživati u učenju nečeg novog. Onima koji nisu takvi preporučujem standardne metode kakvih ima u literaturi i svuda po internetu.

 

S

A

T

O

R

A

R

E

P

O

T

E

N

E

T

O

P

E

R

A

R

O

T

A

S

 

U opticaju je nekoliko tumačenja značenja. Načelno, SATOR se tumači kao sejač ili orač, AREPO je njegovo ime, TENET je držanje, OPERA je rad / napor, ROTAS su točkovi. Pa tako dobijemo da „sejač Arepo sa naporom drži točkove“. Po tumačenju Mek Gregora Metersa, ovaj palindrom je mešavina grčkog i latinskog te se može prevesti kao SATOR (otac) AREPO (polako okrećući) TENET (održava) OPERA (svoju tvorevinu) ROTAS (kao kružnicu). Po trećem, grčko-koptskom tumačenju SATOR (sejač) AREPO (Horus) TENET (vezuje) OPERA (stavlja u zamku) ROTAS (muči). Od 25 reči ovog kvadrata možemo sačiniti krst čija se oba kraka završavaju sa A i O (Alfa i Omega) a koji sadrže reči PATER NOSTER (Oče naš). Druga izvedenica je molitva u obliku ORO TE PATER SANAS ORO TE PATER (Molim te Oče, Iscelitelju, molim te Oče).[1] Suština kombinacije svih ovih tumačenja jeste da je SATOR [2] otac, oploditelj, sejač, pokretač, tvorac; AREPO je ime oca tvorca, pokretača, izvedeno iz onoga šta on radi; TENET, budući u krstastoj osnovi kvadrata, označava svrhu radnje – održavanje, držanje i vezivanje; OPERA je rad, tvorevina, polje, dok je ROTAS zakon obrtanja (funkcionisanja i trajanja) tvorevine. Čitav proces proricanja uz pomoć tarota, dakle, može se porediti i dovesti u vezu sa smislom ovog magijskog kvadrata.

 

Po hermetičkoj teoriji, SATOR, odnosno slovo S odgovara najvišem aktivnom načelu, elementu Vatre i figuri Oca. AREPO, odnosno A je Sin i element Vazduha. OPERA, tj O, jeste element Zemlje i predstavlja Ćerku, dok je ROTAS, slovo R, Majka i element Vode. T kao TENET predstavlja peti element, odnosno Duh, koji objedinjuje čitavu porodicu. Međutim, T je aktivni oblik Duha, dok je N u sredini kvadrata izraz pasivnog oblika Duha, osnova oko koje se vrti čitava struktura. Tako imamo petostruku konstelaciju koja se može dalje uprostiti na trojnu, a koju čine dva simetrična para i objedinjujuće treće načelo:

 

SATOR – ROTAS (tvorac i zakon, Otac i Majka)

AREPO – OPERA (delovanje tvorca i tvorevina, Sin i Ćerka)

TENET (svrha delovanja i tvorevine)

 

S

A

T

O

R

A

 

 

 

O

T

 

 

 

T

O

 

 

 

A

R

O

T

A

S

Načelo Oca i Majke, SATOR – ROTAS

 

 

A

 

O

 

A

R

E

P

O

 

E

 

E

 

O

P

E

R

A

 

O

 

A

 

Načelo Sina i Ćerke, AREPO – OPERA

 

 

 

T

 

 

 

 

E

 

 

T

E

N

E

T

 

 

E

 

 

 

 

T

 

 

Načelo TENET

 

Iz priložena tri kvadrata rasprostiranja načela vidimo da je načelo tvorca i tvorevine kružno raspoređeno obrćući, poput uroborosa formulu SATOROTASATOROTAS... Tvorac i zakon tvore beskonačnu kružnicu bog je zakon – zakon je bog. Time je zauzeto svako rubno polje kvadrata. Načelo delovanja tvorca i onog što je stvoreno zauzima rešetkasti oblik, prožimajući kvadrat te obuhvatajući unutrašnja i rubna polja, ali ne sva. Tako formula AREPOPERAREPOPERA, deluje poput kakve frekvencije. Načelo svrhe, a to je održanje, TENET, usredsređeno je na krstastu osnovu kvadrata i učvršćeno oko središnjeg slova N. Svrha je nepomična i učvršćena, ne obrće se i ne vibrira.

 

Sada ću objasniti postupak. Nakon meditativnih i obrednih priprema, promešajte karte i razmislite koja bi karta najbolje oslikavala vas i vašu želju, odnosno ono o čemu želite da se posavetujete sa tarotom ili možda vašu nameru da magijski delujete preko tarota. Na primer, želite da se posavetujete u vezi posla koji obećava značajan materijalni dobitak, odabraćete Devetku diskova, koja bi u tom slučaju predstavljala vas same. Ta se karta naziva signifikatorom. To znači kako morate biti upućeni u značenje karata da bi ste uopšte bili u stanju da odaberete signifikatora. Ili, recimo, želite da se posavetujete u vezi ljubavnog pitanja, logično je da ćete kao vašeg predstavnika, tj signifikatora, odabrati kartu Ljubavnici. Konačno, ukoliko niste u stanju da odaberete neku posebnu kartu uvek se možete osloniti na Ludu u tu svrhu, budući da ona može menjati bilo koju drugu. Pretpostavimo da ste odabrali vašeg predstavnika među kartama koji odgovara vašem viđenju onoga u vezi čega želite odgovor. Potom vratite tu kartu u špil i dobro ga izmešajte. Nakon toga izvucite 25 karata i poređajte ih redom u skladu sa formulom SATOR AREPO..., što znači, da počinjete od gornjeg levog ugla kvadrata i završavate sa poslednjim poljem u nizu koje se nalazi u donjem desnom uglu, kako je prikazano u sledećem kvadratu.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

               

Od važnosti je da upamtite sledeće. Ukoliko se među prvih 25 karata ne pojavljuje karta signifikator to znači da sudbina nije naklonjena ostvarenju vaše želje, namere ili ambicije. Najbolje bi bilo da odložite postupak ili da odaberete neku drugu kartu koja bi takođe odgovarala onome šta hoćete. Ukoliko i u tom slučaju vaša karta nije među prvih 25 onda prekinite radnju do sledeće povoljne prilike. Možda Mesec nije u povoljnoj meni, možda je neka planeta u nepovoljnom položaju na nebu. U svakom slučaju, ukoliko se vaša karta nađe među prvih 25 od posebnog je značaja njen položaj u kvadratu. Na primer, izabrali ste Ludu kao signifikatora i prilikom izvlačenja karata, ta se karta našla na polju broj 4. Pošto svako polje u kvadratu povezuje dve reči, u ovom slučaju to znači vaša karta na polju 4 povezuje reči SATOR vodoravno i OPERA uspravno. Po logici stvari to polje je u vezi sa poljem 16 jer predstavlja isto slovo na istoj poziciji u reči SATOR. To znači da je vaše pitanje na tabeli utemeljeno u načelima SATOR, tj tvorca i OPERA / tvorevine.

 

S

A

T

O

R

 

 

 

P

 

 

 

 

E

 

 

 

 

R

 

 

 

 

A

 

 

Kako je je broj 4, odnosno slovo O, prvo u reči OPERA, možemo zaključiti da je vaš ključni motiv materijalne prirode, odnosno pripada elementu Zemlje, ali da želite da vaša operacija bude u skladu sa višim načelom. Vaša namera, u ovom slučaju, nije uzvišena, ali je poštena. Druga karta od značaja jeste ona koja se nalazi na polju odražaja, a to je za slovo/broj O/4 takođe slovo O na polju 16, što je prikazano na sledećem kvadratu. Karta koja se prilikom otvaranja nađe na tom polju odražavaće sve ono što ometa vaš plan, želju ili nameru. Ta će karta odražavati senku vaše signifikatorske karte i to je prva naredna karta na koju ćete obratiti pažnju jer predstavlja izraz vama nesklonih ili neprijateljskih sila i uzroka.

 

S

A

T

O

R

A

 

 

P

 

T

 

 

E

 

O

P

E

R

A

R

 

 

A

 

 

S1

A2

T3

O4

R5

A6

R7

E8

P9

O10

T11

E12

N13

E14

T15

O16

P17

E18

R19

A20

R21

O22

T23

A24

S25

Kvadrat sa izraženim činiocima slovo/broj

 

Ovde je priložena lista povezanih polja kvadrata (slovo / broj): S1 – S25, A2 – A6, T3 – T11, O4 – O16, R5 – R21, E8 – E12, P9 – P17, E14 – E18, O10 – O22, T15 – T23, A20 – A24, R7 – R19. Polje N13 nema parnjaka. Najbolji pokazatelj ishoda vašeg pitanja, želje ili namere jeste da se karta signifikator nađe na polju broj 13, tačno u središtu kvadrata obeležavajući reč TENET koja predstavlja centralnu krstastu strukturu. To bi značilo da je vaš položaj u pogledu onog što želite da saznate ili ostvarite učvršćen i u skladu sa vašom sudbinom, da se tako izrazim. Taj položaj signifikatora možemo porediti sa načelnim pozitivnim odgovorom u pogledu vaše namere ili želje. Pretpostavimo da ste izvukli svih 25 karata i poređali ih u veliki kvadrat te da je vaš signifikator, neka to bude Luda, smeštena na polju broj 4, slovo O, povezujući SATOR i OPERA. Te dve reči su ključne za usmeravanje toka predviđanja. Sada ću dati primer jednog izvlačenja. Neka raspored izvučenih karata bude ovako kako je naznačeno u sledećoj tabeli.

 

2 diskova

Car

Smrt

Luda

Kralj štapova

3 pehara

10 mačeva

Kula

Princ pehara

Mag

7 štapova

Carica

5 pehara

2 štapova

Svet

Pustinjak

9 mačeva

Princeza diskova

Obešeni

4 diskova

1 diskova

6 diskova

8 štapova

Kralj diskova

Kraljica pehara

 

Nakon što smo uočili gde je vaša Luda, odmah uviđamo da se vaš neprijatelj u obliku Pustinjaka smestio na polju 16. Prva misao koju povodom odnosa Lude i Pustinjaka bude prošla kroz vaš um ukazuje razotkriće vam smisao i prirodu prepreke koja je pred vama. Treća karta na koju obraćamo pažnju jeste ona smeštena u sredini kvadrata, na polju 13, a to je u ovom pretpostavljenom slučaju Petica pehara. Pošto su male arkane apstraktnije, prostudirajte još jednom značenja ove karte budući da ona krije sudbinsko utemeljenje koje stoji u pozaidni vaše dileme. Odgovorite na pitanje kako Petica pehara utiče na Ludu koja ima pošteni materijalni cilj a čiji je neprijatelj Pustinjak? Četvrta karta analize je ona na polju 1, u ovom slučaju Dvojka diskova. Ona simbolizuje prošlost, odnosno koren i uzroke vaše trenutne situacije, dok njen pandan na polju 25 krije buduće ishodište. Tako sada imamo pet osnovnih tačaka u razmatranju: signifikatora, neprijatelja, utemljenje, prošlost i budućnost. Naravno, moguće je uzeti u obzir svih 25 karata prilikom građenja jedne složene priče, ali po mom skromnom mišljenju, u svrhu brzog savetovanja sa tarotom zaista nema potrebe ulaziti toliko duboko, budući da sam ovde označio ključne tačke na koje obraćamo pažnju. Uvežbajte prvo to, a potom sami otkrivajte zakonitosti i međusobnu uvezanost karata i polja na kojima se one otvaraju.


[1] Vidi: David Allen Hulse, The Western Mysteries, str. ciii-cvi.
[2] Zanimljiva je sličnost ovog izraza sa izrazima kao što su Soter, spasitelj, ili Sorat, solarni duh.