Friday, January 15, 2021

Devetka pehara u tarotu

Devetka pehara u Sola Buska špilu

NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa 

zvezda Alferac
sazvežđe Andromeda
južna dubina
vatreni aspekt Riba

Astrološki, ovde je u pitanju druga dekada Riba kojom vlada Jupiter, ujedno i vladar Riba. Točak sreće i Mesec. Srećan mesec, ili mesečeva sreća. Dobitak u igrama na sreću, uspeh nekog poduhvata, splet srećnih okolnosti ili jednostavno stanje emotivne egzaltiranosti. Po Pikatriksu, to je dekada nadahnuća, visokih ciljeva i uopšte ambicije, što je predstavljeno lepo ukrašenom zgodnom ženom. Kroli ovu kartu povezuje sa geomantijskom figurom Laetitia koja predstavlja sreću i stremljenje ka višem. Po Zlatnoj zori kartom upravlja Gospodar materijalne sreće. Sazvežđe ove karte je Andromeda, ćerka etiopskog kralja Kefeja i kraljice Kasiopeje. Andromeda je zbog uvrede koju je njena majka nanela morskim nimfama bila okovana za stenu u sred mora kao žrtva morskom čudovištu. Zle sudbine spasao ju je junak Persej te načinio svojom nevestom. U pitanju je, dakle, oslobođena, spašena mlada žena koja se potom udaje za junaka. Motiv poznat u matrilinearnim društvima gde odvažni stranac, u ovom slučaju Persej, svojom pameću, podvizima, hrabrošću ili nekim svojim drugim svojstvom, dobija ruku domaćinske kćeri, a sa njome i vlast nad domaćinstvom, odnosno kraljevinom. Andromeda je u tom smislu nagrada oko koje je bilo potrebno zaista potruditi se. U mesopotamskoj refleksiji Persej je Marduk, a morsko čudovište Tijamat. 

Zvezda Alferac predstavlja Andromedinu glavu. Alferac je dvostruka, bela i rumenkasta zvezda, smeštena u Andromedinoj kosi. Po Ptolomeju, ima prirodu Jupitera i Venere: nezavisnost, sloboda, ljubav, bogatstvo, počasti, britak um. U biblijskom značenju ovde prepoznajemo motiv posrnuća.[1] Po Ptolomeju, Andromedin uticaj je nalik Venerinom: čistota misli, moralnost, slava, dostojanstvo, ali i podložnost umišljenim strahovima i obeshrabrenju. Osvald Virt ovo sazvežđe dovodi u vezu sa arkanom Zvezda. Prikaz Devetke pehara u Sola Buska špilu je posebno zanimljiv. Tu vidimo himerični muški lik, čiji je gornji deo ljudski a donji podseća na morsku zmiju ili zmaja. On odvlači devet ćupova u more. Njihova skladna struktura je poremećena.


[1] Prorok Isaija upućuje poziv posrnulom Izraelu: „Otresi prah sa sebe, ustani i sedi, Jerusalime. Skini okove sa svog vrata, zarobljena kćeri cionska.“ Isaija, 52:2. Isto tako, vidi: „Neka moje oči dan i noć suze liju i neka ne prestaju, jer je devica, kći mog naroda, jakim udarcem slomljena, bolna je rana na njoj.“ Jeremija, 14:17. U Knjizi zakona, 3:43, taj se motiv odnosi na Skerletnu ženu: „Let the Scarlet Woman beware! If pity and compassion and tenderness visit her heart; if she leave my work to toy with old sweetnesses; then shall my vengeance be known. I will slay me her child: I will alienate her heart: I will cast her out from men: as a shrinking and despised harlot shall she crawl through dusk wet streets, and die cold and an-hungered.“

Friday, January 8, 2021

Dvojka pehara u tarotu

Sola Buska špil

NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa 


zvezda Severnjača
sazvežđe Ursa Minor (Mali medved)
severoistočna visina
vatreni aspekt Raka

Astrološki, ova karta predstavlja Veneru u Raku, prvu dekadu ovog znaka. Tu vidimo arkane Caricu i Kočije, što predstavlja moćnu kombinaciju – caričine kočije. Po Zlatnoj zori ime ove karte je Gospodar ljubavi i predstavlja saglasje ujedinjenja muškog i ženskog. Kroli je ovoj karti pripisao delfina, ali to nije njegov izum. Pol Huson navodi izvore da su ponekad na ovoj karti prikazivani delfin, zmaj, lav ili čak kaducej. Po Pikatriksu ova karta označava ljubav, nauku, vlast, suptilnost, radost, mušku naklonost, a što je predstavljeno slikom krunisane mlade device odevene u fine haljine. U astromitologiji sa ovom kartom je povezano sazvežđe Mali medved čija je najsjajnija zvezda Severnjača, kod Grka nazivana Kinosura, odnosno pseći rep. Severnjača je dvostruka zvezda, topaz-žute i bele boje i ima prirodu Saturna i Venere: bolest, neprilika, nesreća, nasleđe praćeno zlom. Smeštena u samom središtu nebeskog svoda, ova zvezda deluje nepokretno dok se čitavo nebo okreće oko nje. To je obitavalište bogova te u neku ruku ona i jeste gospodar ljubavi. Kroli bi dodao da ova karta, osim ljubavi predstavlja i volju. U svakom slučaju Severnjača je oduvek posmatrana kao zvezda vodilja. U grčkoj mitologiji je za ovu zvezdu vezan lik Adrasteje, nimfe sa Krita koja je odgojila malog Zevsa i sakrila ga u pećinu. Takođe, za ovo sazvežđe vezuje se i lik Arkada, sina Zevsa i Kaliste. Simbolizam Polarne zvezde može se ogledati u duhu iskaza napisanom u Postanju, 22:15-18.[1] U sazvežđima Veliki i Mali medved očituje se i ideja središta, odnosno okupljanja, pa su otud indikativne i predstave zajednica ili stada. Po Ptolomeju, uticaj ovog sazvežđa je poput Saturna, a u manjoj meri poput Venere: ravnodušnost, nesmotrenost, zapadanje u neprilike. Osvald Virt ovo sazvežđe povezuje sa arkanom Univerzum / Svet. U Sola Buska špilu Dvojka pehara sledi dizajn Dvojke diskova, postavljajući ih jedan poviše drugog. Na vrhu drugog vidimo krilato dete-anđela koje svira violinu.


[1] „Gospodnji anđeo je još jednom s nebesa pozvao Abrama i rekao: Zaklinjem se samim sobom, govori Gospod, zato što si ovo učinio i nisi odbio da mi daš svog sina jedinca, zaista ću te blagosloviti i zaista ću umnožiti tvoje potomstvo da ga bude kao zvezda na nebesima i kao peska na obali mora. Tvoje će potomstvo preuzeti kapiju svojih neprijatelja, i preko tvog potomstva blagosloviće se svi narodi na zemlji zato što si poslušao moj glas.“ Po mom skromnom nahođenju, ovoj ideji pretpostavljam jednu odabranu u Knjizi zakona, 1:2-3: „The unveiling of the company of heaven. Every man and every woman is a star.“ Takođe i 3:34: „But your holy place shall be untouched throughout the centuries: though with fire and sword it be burnt down & shattered, yet an invisible house there standeth, and shall stand until the fall of the Great Equinox; when Hrumachis shall arise and the double-wanded one assume my throne and place. Another prophet shall arise, and bring fresh fever from the skies; another woman shall awakethe lust & worship of the Snake; another soul of God and beast shall mingle in the globed priest; another sacrifice shall stain the tomb; another king shall reign; and blessing no longer be poured to the Hawk-headed mystical Lord!“

Saturday, January 2, 2021

Pehari u tarotu - As pehara

Sola Buska špil

NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa

Pehari su podudarni sa elementom Vode i kardinalnom vrlinom umerenosti. Otud, velika arkana pod brojem XIV, na kojoj je prikazan anđeoski lik koji barata peharima, nosi naziv ove vrline. Pehari su, kao i diskovi htonske, odnosno ženske prirode. Pehari označavaju prijemčivost, plodnost, osećajnost, zadovoljstvo. Sa peharima povezujemo simbol srca. Njihova planeta je otud Venera. U kabalističkoj teoriji tarota pehare povezujemo sa drugim slovom u Tetragramatonu – he, koje označava nivo brijaha.

Po Zlatnoj zori, ova karta je Koren vodenih moći i simbolizuje plodnost i produktivnost. Za Krolija, ova karta je simbol Svetog grala, pa je zato u njegovom špilu povrh pehara prikazan golub kao simbol Svetog Duha, dok se u podnožju pehara nalazi Mesec. U nekim predstavama grala u njegovoj osnovi nalazi se uroboros. Kroli ukazuje na svojstvo vodenog elementa koje je u stanju da u sebi začne i stvori drugo obličje sopstvene prirode. Po Pratesiju ova karta predstavlja kuću, a što je u kartomantijskoj tradiciji ustanovljeno kao kuća onog ko postavlja pitanje. Sa moćima pehara i elementom vode, po učenju Zlatne zore, povezuje se arhanđeo Gabriel (gimel-bet-reš-jod-alef-lamed, GBRIAL, 246 – Božja moć, snaga). Njegova strana sveta je zapad. Gabriel je onaj snažni, ali je isto tako i izraz stvaralačke božanske moći. Takođe, u bibliji, on se pominje i u ulozi onog ko najavljuje, ali i kao neko ko tumači snove, vizije i proročanstva, što je najbolje pokazano u knjizi proroka Danila. Takođe, njegov lik se, po nekim tumačima, pojavljuje na arkani Sud, gde je predstavljen kao anđeo koji trubi i poziva mrtve da ustanu radi suđenja. Ne zaboravimo i njegovu ključnu ulogu u objavi proroka Muhameda. Osim toga, on je i princ pravde. U bibliji se pojavljuje u ljudskom obličju, odeven u lanenu halju i mahom donosi reč Božju. Poput Uriela i Gabriel je takođe arhanđeo koji otkriva stvari, odnosno skrivena značenja. U Sola Buska špilu Jedinica pehara prikazuje jedan veliki kup na kome stoje tri krilata naga dečja anđela. Levi anđeo proliva vodu iz posude, desni svira frulu a onaj u sredini mandolinu.
Marseljski špil