Sunday, April 25, 2021

Petica pehara u tarotu

Petica pehara Sola Buska špila

NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa

zvezda Unukalhai
sazvežđe Serpens (Zmija)
severozapadni horizont
vatreni aspekt Škorpije

Ovu kartu povezujemo sa prvom dekadom Škorpije, kojom vlada Mars. U ovom slučaju imamo dvostruko vladarstvo Marsa: dekadom i znakom. U tarot simbolizmu to su Kula i Smrt (kula smrti). Pikatriks ovu dekadu oslikava svađom, tugom, izdajom, obmanom, uništenjem, nasiljem nad ženama, što predstavlja scenom u kojoj dvojica muškaraca udaraju ženu lepog lica i manira. Po Zlatnoj zori ovom kartom vlada Gospodar izgubljenog zadovoljstva. Kroli sa Peticom pehara povezuje zlokobnu geomantijsku figuru Rubeus, koja je u obliku obrnutog pehara, a što najavljuje katastrofalne ishode. Unukalhai, glavna u sazveđžu Serpens, je bledo-žuta zvezda čiji je uticaj, po Ptolomeju, poput Saturna i Marsa: nemoralnost, nezgode, nasilje i opasnost od trovanja. Zvezda Unukalhai koju povezujemo sa ovom kartom predstavlja srce zmije, što zvuči poetski i zloćudno, ali i tajanstveno. Ta je zmija istovremeno otrov i lek i možemo je uporediti sa Asklepijevim štapom. U grčkom mitu ovo sazvežđe je povezano sa zmijom koja je Asklepiju pokazala travu kojom je nesrećnog Glauka, sina Minoja kralja Krita, povratio u život. Dakle, to je zmija učitelj i inicijator. U hrišćanskom ključu ova zmija predstavlja Satanu koji je posegnuo za krunom (sazvežđe Severna kruna), što u krajnjoj liniji ukazuje na uzurpatorsku nameru. Ovde prepoznajemo zmiju iz Rajskog vrta, Postanje, 3:1-5:
„A zmija je postala lukavija od svih životinja poljskih koje je Gospod Bog načinio, i rekla je ženi: Da li je Bog zaista rekao da ne jedete sa svakog drveta u vrtu? A žena odgovori zmiji: Možemo jesti plodove s drveća u vrtu. Ali za plod s drveta koje je usred vrta, Bog je rekao: Ne jedite ga i ne dirajte ga da ne umrete. Na to zmija reče ženi: Ne, sigurno nećete umreti. Jer Bog zna da će vam se onog dana kada ga budete jeli otvoriti oči i da ćete postati kao bogovi, znajući dobro i zlo.” 
Ideja izbora, na simboličkoj ravni, u Knjizi zakona (1:57), izgleda ovako: 
„Invoke me under my stars! Love is the law, love under will. Nor let the fools mistake love; for there are love and love. There is the dove, and there is the serpent. Choose ye well! He, my prophet, hath chosen, knowing the law of the fortress, and the great mystery of the House of God.“
Po Ptolomeju, uticaj Serpensa je poput Saturna i Marsa: mudrost, snaga, ali i sposobnost obmanjivanja, pakost, slaba volja, opasnost od otrova. Petica pehara Sola Buska špila je umnogome slična velikoj arkani Luda, jer i tu imamo starijeg odrpanca koji tegli ćupove, a pride nosi i debeli snop duge trave. Za desnu nogavicu ga vuče mali beli pas. Ova predstava je po svom duhu u skladu sa prethodno navedenim tumačenjima.