Sunday, April 4, 2021

Hronologija modernog okultnog tarota

tarot skica Ostina O. Spera


NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa


Konačno, tarot je evoluirao na način jedne velike divergencije u mnoge idejne i stilske rukavce koje je Helen Farli lepo opisala u knjizi A Cultural History of Tarot. Ovde ću kombinovani kratke navode iz te knjige, kao i iz knjige Paula Husona Mystical Origins of the Tarot, kako bi čitaoci stekli jasniji uvid u razvoj okultnog tarota i njegovih kasnijih divergencija.

    -Oko 1750: tarot se koristi za predskazivanje u Bolonji.
    -1753: Eteja tvrdi da mu je korišćenje tarota kao sredstvo proricanja otkrio zagonetni čovek iz Pijemonta (severna Italija).
    -1773–1781: Antoan Kur de Žeblen povezuje tarot sa egipatskim simbolizmom.
    -1785–1791 Eteja promoviše svoju prečišćenu verziju tarota (njegov učenik d’Odoucet dalje razvija sistem).
    -1855–1856: Elifas Levi povezuje tarot sa kabalom i hebrejskim alfabetom (zapravo, prvi je to sugerisao kontributor de Žeblenove enciklopedije Komt de Mele, ali nije dalje razvijao teoriju tarota u tom pravcu).
    -1857: Pol Kristijan je povezao male arkane sa dekanima zodijaka i tarot sa astrologijom.
    -1888: Zlatna zora je povezala male arkane sa dekanima po navodnom haldejskom rasporedu, a velike arkane sa stazama kabalističkog Drveta života.
    -1889: Po uputstvima Stanislasa de Gajte, Osvald Virt je kreirao ezoterijski divinacijski tarot koji sadrži 22 velike arkane.
    -1896: Robert Falkonije i Moris Oto Vegener osmisli su tarot po uzoru na egipatske motive na kojima su prikazali egipatska božanstva, oslanjajući se na rad Pola Kristijana, tzv Egipatski tarot.
    -V. B. Jejts[1] sam nije kreirao nikakav tarot špil, ali je bio prvi koji je povezao tarot sa keltskim simbolizmom, a što je kasnije dovelo do velike popularnosti barem desetak špilova pod nazivom Keltski tarot. Jejts je u Stories of Red Hanrahan (1905), istakao sličnost između četiri blaga drevnog mitskog naroda Irske Tuata de Danan sa četiri asa malih arkana.
    -1909: U to vreme mladi slikar Žan Gabrijel Gulinat (1883-1972), je po Papusovim instrukcijama kreirao Papus-Goulinat Tarot, poznatiji samo kao Papusov tarot. Po nekima, razlog tome bilo je Papusovo nezadovoljstvo Virtovim divinacijskim špilom od 22 karte. Pretpostavljeni Papusov cilj bio je da u tarot uvrsti Levijeve ideje, Kristijanove interpretacije, Etejine male arkane i elemente Egipatskog tarota.
    -1910: Artur Edvard Vejt u saradnji sa Pamelom Kolman Smit objavljuje svoj tarot koji postaje prototip za mnoge Angloameričke tarote. Vejt je bio duboko uronjen u hrišćanski misticizam i to je vidljivo u njegovom špilu. U poznijem periodu, kada se udaljio od učenja Zlatne zore, verovao je da tarot ne sadrži okultnu već mističnu istinu. Isto tako, kasnije je tvrdio da ne postoji validna korespondencija između slova hebrejskog alfabeta i velikih arkana. Poput Jejtsa, i Vejt je povezivao tarot sa keltskim simbolizmom, pa je u čak i osmislio metod divinacije koji je nazvao drevnim keltskim metodom (otvaranje poznato kao Keltski krst).
    -1927: Elbert Bendžamin (poznat kao C.C. Zain, 1881-1951), američki okultista i osnivač organizacije Crkva svetlosti (The Church of Light) kreirao je The Brotherhood of Light Tarot, koji je sledio egipatski stil Falkonije-Vegenerovog špila.
    -1929: Augustus Knap i veliki masonski učenjak Menli Palmer Hol dizajnirali su Knapp-Hall Tarot koji kombinuje Virtovu sa egipatskom ikonografijom.
    -1931: Pol Foster Kejs objavio je izmenjenu verziju Vejtovog špila, bez boja, čime je ostavio mogućnost da ga korisnik sam oboji u skladu sa svojim doživljajem svake karte.
    -1933: Spenser Luis, vođa neorozenkrojcerskog reda AMORC, objavio je 22 velike arkane u egipatskom stilu, ali sa pridodatim latiničnim slovima i astorloškim simbolima.
    -1944: Alister Kroli u saradnji sa Fridom Haris dovršava Tot tarot kojim ilustruje učenje Teleme. Tarot je objavljen tek 1969.
    -1968: Džon Kuk i Rozalind Šarp izdali su knjigu i osmislili špil pod nazivom The New Tarot: the Tarot for the Aquarian Age, na temelju iskustva eksperimentisanja sa ouija tablom (spiritizam), oslanjajući se na Jungove koncepte. Tako je i Jung ušao u tarot. Njegov uticaj na autore se ogleda i u tome što su dvorske karte povezali sa jungovskim konstruktima: Kralj = svesnost, Kraljica = anima (žensko sopstvo), Vitez = psihički proboj, Paž = večno dete (buduće jastvo). Autori su takođe povezali Jungove principe ličnosti sa malim arkanama i drugim elementima na sledeći način:

Tabela 11. korespondencije malih arkana u tarotu Akvarijanskog doba

Arkane

Eleme-nti

Funkcije

Čula

Kompas

kvalitet

Rasa

Bodeži

Vazduh

Mišljenje

Vid

Sever

Hladno

Bela

Zmije

Vatra

Emocije

Sluh

Jug

Toplo

Crna

Kruške

Voda

Intuicija

Njuh

Istok

Vlažno

Žuta

Kamenje

Zemlja

Oseti

Dodir

Zapad

Suvo

Crvena


    -1976: Piter Balin kreirao je Xultun Tarot koji se oslanja na majanske simbole. Balin je opravdavao povezivanje majanske kulture sa tarotom inherentnim strukturama kosmosa i ljudske imaginacije. Njegova knjiga The Flight of the Feathered Serpent (Let pernate zmije), pratila je ovaj špil obezbeđujući detaljne liste korespondencija, dok se autor umnogome oslanjao na knjige Karlosa Kastanede, koji je u to vreme bio veoma popularan. Velike arkane, isključujući Ludu i Čarobnjaka, podeljene su u četiri grupe po pet karata predstavljajući dvadeset dana majanskog kalendara, ali ukazuju i na faze razvoja čarobnjaka onako kako je to opisivao Kastanedin lik Don Huan.
-1978: Izrael Regardije i Robert Vong kreirali su Golden Dawn Tarot baziran na tarotu koji je korišćen u okviru ove okultne organizacije. 
-1979: Godfri Doson je objavio Hermetic Tarot. Karte ovog špila obeležene su anđeoskim imenima, astrološkim simbolima i hebrejskim slovima.
-1981: Viki Nobl i Karen Vogel kreirale su The Motherpeace Round Tarot čija je svrha da simbolički predstavi feministički svetonazor. Karte ovog špila ne slede tradicionalni četvrtasti oblik već su ovalnog oblika čime se ističe karakter Velike Boginje.  Simbolizam ovog špila jeste mešavina minojskog, klasičnog grčkog, afričkog porekla, kao i američkih starosedelaca. Dvorske karte čine Šaman, Sveštenica, Ćerka i Sin. Pustinjak je zamenjen ženskim pandanom, dok je Obešeni čovek prikazan i imenovan u transrodnom maniru. Većinu velikih arkana čine ženski likovi dok je karta Sunce predstavljena muškim likom afričkog porekla u društvu pet žena. Hijerofant je predstavljen kao muškarac u ženskoj odeći. Likovi Cara i Đavola su predstavljeni u negativnom svetlu kao predstavnici represivnog patrijarhata.
-1982: Italijanska umetnica i astrolog Stefania Trebuci kreirala je špil kompletno utemeljen na astrologiji pod nazivom Astrološki tarot. Ovaj tarot je po dizajnu posve odudarao od standardnih verzija, uključujući i numeracije (na primer karta Sunce je označena rimskim brojem osam a ne devetnaest itd).
-1982: Johana Gargiulo-Šerman kreirala je Sacred Rose Tarot, inspirisana srednjovekovnim vitražima, pravoslavnim ikonama i starim paganskim religijama. Zapravo, špil je oslikan u stilu hrišćanske i hermetičke tradicije prikazanim u paganskom kontekstu. Simbolizam boja takođe nije slučajan, pa recimo prisustvo crvene boje ukazuje na strast, bele na čistotu itd. Ženski likovi povezani su sa duhovnim i lunarnim kvalitetima, a muški sa solarnim i fizičkim. Simbolizam ruže u ovom špilu ima središnju ulogu, te je otud crvena ruža dovedena u vezu sa žrtvom i sa Štapovima; bela ruža je povezana sa čistotom i Peharima; sa Mačevima i „nemogućnostima“ je povezana plava ruža; bledo-žuta ruža je u konačnici dovedena u vezu sa Diskovima i „apsolutnim postignućem“.
-1982: Minotarot špil koji je osmislio Erik Provost, oslikava simboliku klasične grčke mitologije, posebno se baveći legendom o Tezeju, lavirinu i Minotauru.
-1982: Magda Vek Gonzales i J. A. Gonzales kreirali su Native American Tarot, koji oslikava generalni simbolizam američkih starosedeoca. Na primer, Carica je tradicionalna isceliteljkam Hijerofant je šaman. Dvorske karte su Matrijarh, Poglavica, Ratnik i Devojka.
1982: Valter Vegmuler je kreirao Zigeuner Tarot, vođen idejom o egipatskom porkelu tarota koji je poveren Romima na čuvanje. 
-1983: Rufus Kamphauzen i Apalonia van Leuven kreirali su Tree of Life Tarot baziran na principima kabale Zlatne zore. U suštini, ovaj špil predstavlja slikoviti prikaz kabalistički utemeljenog pogleda na svet. Svrha ovog špila jeste da posluži kao psihospiritualna mapa za istraživanje sopstva.
-1983: Fiona Morgan kreirala je feministički tarot Daughters of the Moon.
-1983: Istražujući keltske i vikanske motive H. Kitagava i A. Mokusejoh kreirali su Tarot of Wicca.
-1983: Ketlin Binger je kreirala Bible Tarot koji prikazuje scene i parabole iz biblije. Svakoj velikoj arkani pridruženo je po jedno hebrejsko slovo. Karta Čarobnjak prikazuje scenu u kojoj Mojsije pred faraonom baca svoj štap koji se pritom pretvara u zmiju itd.
-1983: Tarot of Transition kreirala je osoba pod pseudonimom Carta Mundi. Motiv ovog tarota je drevna egipatska religija čija su božanstva prikazana na velikim arkanama. Poredak velikih arkana opisuje mitološko putovanje duše nakon smrti. Male arkane takođe su povezane sa egipatskim simbolima.
-1983: Šigeki Gomi dizajnirao je Buddhistic Fantasy Tarot, čije velike arkane predstavljaju faze u Budinom životu i različita božanstva koja korespondiraju tradicionalnim motivima tarota.
-1984: Bili Pots, River Lajtvomun i Suzan S. Vid kreirali su New Amazon Tarot kao projekat više umetnika, a što je doprinelo raznolikosti stilova vidljivih na kartama (slika, crtež mastilom, fotografija, kolaž, fotomontaža, drvorez. Dvorske karte predstavljene su likovima Deteta, Amazonke, Pratioca i Kraljice. Ovaj špil ne sadrži muške likove niti ih demonizuje već nastoji da prikaže pozitivan ženski imidž.
-1984: Iglesijas Žaneiro kreirao je The Egipcios Kier Tarot koji elaborira verovanja, prakse i društvenu hijerarhiju egipatske kulture. Glavna egipatska božanstva predstavljena su velikim arkanama (Prvosveštenica je u tom smislu Izida itd). Svaka velika arkana obeležena je hijeroglifom, alhemijskim simbolom, slovom magijskog alfabeta iz poznatog grimoara Solomonov ključ, astrološkim znakom i hebrejskim slovom.
1984: Inspirisan tibetanskim budizmom, Nikolas van de Bek je osmislio i izradio Kashmir Tarot posvećen de Bekovom učitelju Kjabje Ling Rimpočeu. Štampanoj verziji ovog tarota prethodila je verzija izrađena u drvetu koji je izradio Abdul Salama. Simbolizam karata je povezan sa čakrama.
-1985: Barbara Voker je dizajnirala Barbara Walker Tarot u cilju predstavljanja znanja o religiji okrenutoj prema Boginji, oslanjajući se na izvorne kultove velikih boginja.
-1984: Čalaj Unger je dizajnirala Tarot Tzigane koji oslikava motive iz romske kulture i sastoji se od 38 karata (22 velike arkane i 16 dvorskih karata – Očevi, Majke, Deca i četiri asa). Dvorske karte predstavljaju četiri evropske romske grane: Kalderaši iz Srednje Evrope (Mačevi), Manuši iz severne Italije (Diskovi), Džipsi iz Irske (Pehari) i Hitanosi iz Andaluzije (Štapovi).
-1985: Suzan Vid je kreirala tarot utemeljen na feminističkom pogledu na svet Transparent Tarot.
-1986: Džulijet Šarman-Burk i Liz Grin kreirale su Mythic Tarot koji ilustruje grčku mitologiju. Velike arkane predstavljaju grčki panteon. Na primer, Luda je Dionis, Carica je Demetra, Snaga je Herkul koji ubija nemejskog lava, Ljubavnici su Paris i Jelena iz Trojanskog rata itd. Pehari pričaju priču Erosa i Psihe. Štapovi prikazuju Jasona i zlatno runo. Mačevi kazuju o Orestu, a Diskovi o Dedalu.
-1987: Olden Tejlor Man dizajnirao je Mandala Astrological Tarot kombinujući astrologiju i mandale u jedan složen sistem. Velike arkane su predstavljene kompleksnim scenama dok se male oslanjaju na geometrijski uređenim oblicima i astrološkim simbolima.
-1988: Džerald i Beti Šuler kreiraju Enochian tarot na temelju trideset ključeva enohijanske magije i Krolijevih vizija opisanih u njegovoj knjizi Vizija i glas.
-1988: Robert Vong (učenik Izraela Regardijea) kreirao je Jungian Tarot, čija je svrha da posluži u procesu koji je Jung nazivao aktivnom imaginacijom i da koristi prilikom bavljenja figurama, pojavama, simbolima i oblicima koji se pojavljuju u snovima i fantazijama. Ideja je da se kontemplira na karte u cilju integracije suprotnih tendencija psihe. Ovaj tarot je iz tih razloga rodno neutralan jer je Vong smatrao da magičar mora biti ostvaren u totalnosti sopstva sa potencijalom da bude i muško i žensko. Karte ovog špila, osim tradicionalnih, imaju i komplementarne nazive: Car je Čisti otac, Umerenost je Pomirljiva kći, Svet je Kćer koja prikriva samu sebe, Kralj diskova je Odgovoran otac itd. U tom smislu, ovaj tarot ima ulogu psihoterapeutskog sredstva.
-1989: Klajv Baret je u svom The Norse Tarot predstavio nordijske ratnike, muškarce i žene, kao i nordijska božanstva. Odin se pojavljuje u nekoliko karata, kao Čarobnjak, zatim kao muška figura u Ljubavnicima i naposletku kao Obešeni čovek čiji motiv predstavlja Odinovo samožrtvovanje kako bi dosegao mudrost runa.
-1989: Vezu između njuejdža i savremene nauke simbolizuje Voyager Tarot koji su osmislili i izradili Ken Knutson i Džejms Vanles. Ovaj špil uvezuje naučni simbolizam sa onim tradicionalnim. Tako je, recimo, karta Sud u tom špilu postala Vreme-Prostor. I ovaj tarot ima za svrhu da posluži kao oruđe ličnog preobražaja. Po autorima, svako je stvaralac sopstvene stvarnosti putem očekivanja i verovanja, pa koristeći vizuelne simbole, možemo dopreti do dubljih nivoa psihe. Ovaj špil sadrži razne prikaze: biljke, životinje, minerale, vanzemaljske ambijente itd. Male arkane su Kristali (um / odgovaraju mačevima), Svetovi (emocije / odgovaraju diskovima), Cvetovi (telo / pehari) i Štapovi koji predstavljaju duh.
-1990: Herman Hejndl je kroz svoju verziju tarota pokušao da uklopi duhovne tradicije različitih kultura, ali i da istakne izbalansiraniji pristup odnosa između polova. U njegovom špilu Car je prikazan kao nordijski bog Odin koji oličava patrijarhalni društveni poredak i koji stoji malo podalje od Svetskog drveta Igdrasila koji simboliše zemlju i majku. Odin je takođe prisutan u u liku karte Obešeni čovek kako se bez otpora predaje ženi. Karta Hijerofant predstavlja pomirenje Nemaca i Jevreja, a što je takođe istaknuto i u tome što je Hejndl svaku veliku arkanu označio po jednom germanskom runom i hebrejskim slovom. Takođe, kod njega su Štapovi predstavnici Vatre i povezani su sa istokom i Indijom; pehari su kao predstavnici Vode povezani sa severom i Evropom; mačevi / vazduh – jug i povezani su sa Egiptom, dok su kamenovi izraz Zemlje kao elementa i povezani sa zapadom, odnosno Amerikom.
-1991: Keit Kortni-Peto, nadahnuta kulturom australijskih Aboridžina kreirala je Australian Contemporary Dreamtime Tarot. Dvorske karte su nazvane na jezicima nekoliko aboridžinskih jezika. Male karte su muggils (kameni noževi), kundas (štapovi za kopanje), coolamons (pehari) i wariats (kamenje). Dvorske karte su Plemenski starešina, Majka Zemlja, Lovac i Devojka.
-1992: Luj Martini i Seli En Glasman kreirali su New Orleans Tarot na osnovu vudu tradicije. U ovom tarotu velike arkane su nazvane Putevi. Četrdeset numerisanih karata su Duhovi, dok su dvorske karte Hramske. Svaka velika arkana ima pridruženo hebrejsko slovo ali i prikazanu žrtvu, koja je deo vudu prakse. Velike arkane su preimenovane kako bi poslužile svrsi, pa je tako Prvosveštenica ili papesa predstavljena u liku poznate vudu kraljice Nju Orleansa – Mari Lavu. Četiri familije duhova prikazane su malim arkanama: Petro (za Haiti) čija je atribucija Vatra; Kongo za element Vode; Rada – Vazduh; Santeria – Zemlja.
-1992: Legenda o gralu, čarobnjak Merlin i kralj Artur glavni su motiv špila koji su dizajnirali Miranda Grej i Robert Stjuart pod nazivom Merlin Tarot. Ovaj špil ilustruje ezoterijsku tradiciju keltske inicijacije izraženu kroz život čarobnjaka Merlina koji karte opisuju. Dete Merlin je Luda, Pustinjak je Merlin kao mudrac, Obešeni čovek je rezultat jednog Merlinovog proročanstva itd. Ribe su Pehari, zveri su Diskovi, zmije su Štapovi dok su ptice Mačevi.
-1993: Umetnice Holi Huber i Trejsi Lekok kreirale su Santa Fe Tarot batziran na simbolizmu slikanja u pesku Navaho Indijanaca. Male akrane su Svetlost / Mačevi, Voda / Pehari, Duge / Štapovi i Bufala / Diskovi.
-1994: Dejvid i Džjoti Meki kreiraju tarot složenog naziva The Healing Earth Tarot  koji predstavlja jednu od temeljnih njuejdž ideja o Gaji, koja drži da je planeta Zemlja živo biće te da čovečanstvo, sva živa bića, čitav kosmos predstavljaju jedinstven živi organizam. Ovaj tarot je utemeljen na načelima ekologističke ideologije i koristi simbolizam različitih kultura da označi zajedničku sudbinu čovečanstva povezanog sa planetom. Dvorske karte su označene kao Deda, Baba, Muškarac i Žena, dok su male arkane predstavljene štapovima, dugama, flautama, kristalima itd.
-1994: Suzan Morgan Ostapkovic, poznata kao Ma Deva Padma, kreirala je Ošo Zen Tarot koji pokušava da artikuliše načela zen budizma onako kako ih je opisao Ošo.
-1995: Lesli Luis je kreirao Christian Bible Tarot u cilju da pomogne korišćenje tarota onima koji su odgojeni u hrišćanskom duhu. U ovom tarotu svaka karta, njen naziv, divinacijsko značenje u vezi je sa određenim biblijskim citatom. Velike arkane takođe su povezane sa slovima hebrejskog alfabeta.
-1995: Ed Burin je dizajnirao The William Blake Tarot of the Creative Imagination inspirisan umetničkim delima poznatog engleskog romantičarskog pesnika i slikara Vilijema Blejka. Ovaj špil sastoji se od 23 arhetipske karte u ulozi velikih arkana i 56 karata koje označavaju stvaralačke procese podeljenih u četiri grupe: Slikanje, Nauka, Muzika i Poezija.
-1996: Pan-indijanski pristup tarotu vidljiv je u špilu Tribes of Earth autorke Viole Monreal. Ovaj tarot se uglavnom oslanja na simbolizam naroda Navaho, Apači i Pueblo, ali i na veliki broj drugih izvora.
-1997: Novozelandska umetnica Pamela Metjuz kreirala je Aura Soma Tarot na osnovu složenog njuejdž sistema lečenja bojama koje je osmislila Viki Vol.
-1998: Kris Valder je kreirao Goddess Tarot kojim je aktuelizovao načela ženskih božanstava iz više kultura: Egipat, Australija, Kina, Britanija, Indija, Japan, Skandinavija, Grčka, Rim i Tibet. Diskovi su povezani sa indijskom boginjom sreće i mudrosti Lakšmi, mačevi sa egipatskom Izidom, štapovi sa nordijskom Frejom, pehari sa rimskom boginjom ljubavi Venerom. Karta Smrt predstavljena je japanskom boginjom Ukemoči.
-1998: Silvia Gejnsford je kreirala Tarot of the Northern Shadows koji predstavlja kombinaciju nordijske i keltske mitologije. Mačevi oslikavaju britanske i kontinentalne keltske legende. Štapovima je predstavljen nordijski panteon božanstava. Pehari predstavljaju velške sage, dok su Diskovi izraz viđenja irske kulture.
-1999: Istražujući keltski folklor i kulturu Kisma K. Stepanič i Rene Kristin Jejts, kreirali su Faery Wicca Tarot koji oslikava irsku vikansku tradiciju. Stari keltski rogati bog Kernunos u ovom špilu je predstavljen kao motiv karte Đavo itd.
-2001: Ajlin i Piter Pol Konoli su, takođe u duhu eklekticizma, osmislili Feng Šui tarot, koji uprkos nazivu, ne služi kao instrument za feng šui analizu. Male arkane ovog tarota označene su na sledeći način: Beli tigrovi (mačevi), Crne kornjače (štapovi), Crveni feniksi (pehari) i Zeleni zmajevi (diskovi).
-2001: Rejmond Bukland dizajnirao je Buckland Romani Tarot koji predstavlja tradiciju i kulturu Roma. U ovom špilu, na primer, Čarobnjak je žensko, zbog navodne tipične predstave o Ciganki gatari. Prvosveštenica je matrijarh plemena itd.
-2002: Manfredi Toraldo i Luka Rajmondo kreirali su Olympus Tarot utemeljen na grčkoj mitologiji. U ovom špilu Mačevi su heroji, Štapovi su stvorenja, Pehari su mesta, Diskovi su predmeti. Svaka velika arkana povezana je sa određenim olimpijskim božanstvom, na primer, časrobnjak je Zevs itd.
-2004: Linda Falorio kreira Shadow tarot madahnut idejama iz knjige Keneta Granta Nightside of Eden i Krolijeve Liber 231 (povezuje velike arkane sa tzv Setovim tunelima, klipotskim stazama mračne strane Drveta života).
 
Iz priloženog pregleda istorijskog razvoja okultnog i njuejdž tarota (naravno, nisu svi taroti predstavljeni), vidimo tendenciju njegovog preobražaja, manje u sredstvo okultne ideologije, a više kao izraza određenih egzoternih ideoloških agendi i pogleda na svet. Tako tarot sve više postaje sredstvo propagande različitih ideja usmerenih ka društvenom i psihičkom preobražaju i indoktrinaciji nego sredstvo pukog predviđanja nečije sudbine ili budućih događaja, a još manje kao nekakva kartaroška igra. Duh vremena se do krajnjih granica potrudio da sa tarota strgne veo tajanstvenosti i nemušte uzvišenosti njegovih figura koje poput sfingi ćute i znacima ukazuju na veliki prtljag koji svaka od karti nosi sa sobom. Multikulturalizam, feminizam, ekologizam, holizam, neopaganizam i globalizovani sinkretizam izraz su ovog vremena spram kojeg čak i tvrdnje francuskih zanesenjaka iz XVIII veka o tarotu kao kodifikovanom vrelu kriptovane mudrosti drevnog Egipta, iako naivne po sebi, izraz su jednog sadržajnijeg i fokusiranijeg pogleda na svet. Okultni pogledi na tarot, od XVIII veka do Alistera Krolija, u poređenju sa divergencijom tarotizma od šezdesetih godina XX veka na ovamo, deluje konzervativno, dogmatski, dok Marseljski špil danas deluje daleko i mistično. Špilovi XV veka već su toliko daleko od stanja duha našeg vremena da se mogu uporediti sa time kako su delovali egipatski hijeroglifi u očima evropskih egiptofila pre Šampolionovog otkrića. Nekada Britanija i Francuska, a u poslednje vreme SAD, sve više postaje poprište novog razvoja tarotskih oblika koji izražavaju gledišta koja su u trendu. U tom smislu karte su samo nosač raznih spekulativnih i ideologizovanih poruka.


[1] William Butler Yeats, 1865–1939, poznati irski pesnik i značajna književna figura u svetskim razmerama, bio je član Zlatne zore i Teozofskog društva. Takođe, značajno je pomogao da se ustanovi Abbey teatar (Nacionalni teatar Irske u Dablinu) i u dva mandata bio je na funkciji senatora nezavisne Irske.