Thursday, April 1, 2021

Trojka pehara u tarotu

Trojka pehara u Sola Buska tarotu

NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa


zvezda Dub
sazvežđe Ursa Maior (Veliki medved)
severna visina 
vazdušni aspekt Raka

Po astrološkoj teoriji tarota ova karta pripada drugoj dekadi Raka kojom vlada Merkur. To su slike Čarobnjaka i Kočija, tj čarobnjakove kočije. Ova karta pripada Velikom medvedu koje je jedno od najupečatljivijih sazvežđa saobrazno sa velikom svastikom, kretanjem vaseljene, sa velikom egipatskom boginjom Taurt (predstavljenoj nilskim konjem), kao i sa sedam rišija itd. Kola, medved, nilski konj, ukazuju na Veliku Majku, a i po kabali je broj 3 povezan sa majčinskom sefirom Binah. Po Pikatriksu, druga dekada Raka ukazuje na zadovoljstvo, izobilje, veselje i žensku naklonost, što je prikazano slikom lepo odevenog muškarca ili muškarca i žene koji sede za stolom i zabavljaju se. Zlatna zora ovu kartu imenuje Gospodarem obilja, što je Alister Kroli protumačio kao duhovni temelj plodnosti. U skladu sa rečenim o Dvojci pehara, Trojka je proširenje te ideje pa bi za nju važili isti stihovi iz Svetog pisma i Knjige zakona, s tim što bismo ovde mogli nadovezati još nekoliko biblijskih – Jezekilj, 34:11-14:
„Ovako kaže Gospod: Evo me, ja ću potražiti svoje ovce i pobrinuću se za njih. Kao što se onaj ko pase stado pobrine za svoje ovce kada nađe one koje su rasejane, tako ću se ja pobrinuti za svoje ovce. Izbaviću ih iz svih mesta po kojima su se razišle u dan oblaka i guste tame. Izvešću ih iz svih naroda i skupiću ih iz svih zemalja. Dovešću ih u njihovu zemlju i pašću ih na Izraelovim gorama, pored potoka i pored svih naseljenih mesta u zemlji. Pašću ih na dobrim pašnjacima, tor će im biti na visokim Izraelovim gorama. Tamo će počivati u dobrom toru i pašće na obilnim pašnjacima po Izraelovim gorama.“
Po grčkom mitu ovo sazvežđe predstavlja Kalistu, Artemidinu sledbenicu i ljubiteljku lova, kćer Likaona, kralja Arkadije, koju je ljubomorna Hera, zbog Zevsovog udvaranja, pretvorila u medvedicu. Kada je medvedica uzdignuta na nebo u obliku Velikog medveda, Hera je zatražila od Posejdona da nikada ne dozvoli ovom sazvežđu da zađe u njegovo kraljevstvo. Prema Ptolomeju, Veliki medved je poput Marsa: tiha, pametna, sumnjičava, nepoverljiva, samokontrolisana i strpljiva ličnost, ali isto tako srdita i osvetoljubiva. Osvald Virt ovo sazvežđe dovodi u vezu sa arkanom Kočije. U Sola Buska tarotu Trojka pehara nema ljudskih likova niti životinja, već su pehari složeni tako da obrazuju ženski, vodeni trougao.