Monday, April 12, 2021

Četvorka pehara u tarotu

Ćetvorka pehara u Sola Buska špilu

NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa


zvezda Kanopus
sazvežđe Argo Navis
severozapadna visina
zemljani aspekt Raka

Ova karta pripisana je trećoj dekadi Raka kojom vlada Mesec a koji je ujedno i vladar Raka. Tu prepoznajemo Prvosveštenicu i Kočije, odnosno čarobnicine kočije. Po Pikatriksu, ovaj dekan se odnosi na lov, trčanje, gonjenje, prepirke i sticanje dobara ratom i otimačinom. To je prikazano scenom lovca koji se nalazi u pratnji lovačkih pasa, nosi lovački rog i koplje. Za Zlatnu zoru karta je imenovana Gospodarem raskoši. Ova karta po tome ukazuje na skorašnje okončanje užitaka. Četvorku pehara dovodimo u vezu sa čuvenim mitskim brodom Argo Navis (Srebrni brod), koji je brod argonauta, junaka inicijacijskog putovanja. Osim toga, to je arka, lađa za spasavanje i preživljavanje. Kanopus je glavna zvezda Argo Navisa, te je povezana sa bogom Ozirisom, koji u neku ruku jeste boravio na plovilu koje je plutalo rekom. Zapravo, boravio je u kovčegu. Dakle, ova zvezda kao da igra ulogu otpremanja mrtvih na njihovo poslednje putovanje. Kanopus je bela zvezda koja se nalazi na jednom veslu zamišljenog broda. Po Ptolomeju, ona ima prirodu Saturna i Jupitera: pobožnost, znanje, konzervativnost. Ipak, u duhu Pikatriksa, Četvorku pehara možemo tumačiti u svojstvu plena, odnosno lovine, pa bi otud lađa bila sredstvo zaplene, prevoza zaplenjenih ili otetih dobara. Upravo je to izobilje ključno i za identifikovanje biblijskih stihova koji se odnose na ovu Četvorku pehara. U zodijaku iz Dendere sazvežđe Argo Navis prikazano je kao veliki vo sa krstom na vratu, a što ukazuje na veliko posedovanje. 

Isaija, 35:10: „Vratiće se oni koje je Gospod otkupio i doći će na Cion radosno kličući, nad glavom će im večna radost biti. Naći će veselje i radost, a tuga i uzdisanje pobeći će od njih.“„Ye shall gather goods and store of women and spices; ye shall wear rich jewels; ye shall exceed the nations of the earth in spendour & pride; but always in the love of me, and so shall ye come to my joy.“ Knjiga zakona, 1:61. 

Po Ptolomeju, uticaj ovog sazvežđa je poput Saturna i Jupitera: napredak u trgovini i putovanjima, snaga uma i duha, ali i smrt davljenjem. U Sola Buska špilu Četvorka pehara prikazuje čoveka kome krilati anđeo-dete pomaže da u vreću stavlja ćupove.