Saturday, December 8, 2018

Jara i Tmina (autor Dorijan Nuaj)


Rosaleen Norton

(iz opusa Crni nemis )

Pogledajmo u noćno nebo. Ono što vidimo nije Mesec, niti su to retki oblaci ili zvezde.

Ono što vidimo, čemu stremimo i odakle dolazi do Nas ono čemu stremimo jeste praznina crnila dubina, zvezdani međuprostor.

Pogledajmo Drvo života. Ono što vidimo nisu grane, krošnja, stablo, niti su to plodovi ili korenje pod zemljom.

Ono što vidimo, čemu stremimo i odakle dolazi do Nas ono čemu stremimo jeste prostor između lišća, plodova i grana, kroz koji dopire dražesni lik Beskraja.

Pogledajmo u Zemlju. Ono što vidimo nije tlo natopljeno izbljuvcima ljudskih poroka i svakolikog života.

Ono što vidimo, čemu stremimo i odakle dolazi do Nas ono čemu stremimo jesu jara i tmina dubina podzemnih.

Pogledajmo u Vodu. Ono što vidimo i čujemo, čemu stremimo i odakle dolazi do Nas ono čemu stremimo jesu tama i stud dubina, huk voda praiskonskih.

Pogledajmo ženu. Ono što vidimo nije lepota lica, zavodljivost pogleda, izazovnost tela i mirisa, niti je to gnusnost bljuvotina ljudskog usuda.

Ono što vidimo, čemu stremimo i odakle dolazi do Nas ono čemu stremimo jeste ono što smo oduvek slutili iz nejasnoća Njenih očiju.

Pogledajmo Naš život. Ono što vidimo nisu partiture iz opere procesa življenja, niti su to scene iz predstave glumca koji igra našu Ličnost.

Ono što vidimo, čemu stremimo i odakle dolazi do Nas ono čemu stremimo jeste ono što se ne vidi u nevremenim slikama Sećanja; ono što Naš život neprekidno odnekud posmatra.

Pogledajmo Našu Smrt. Ono što vidimo nije truljenje, posmrtni grč, mistična luč ili paklenska tmina, priviđenja života.

Ono što vidimo, čemu stremimo i odakle dolazi do Nas ono čemu stremimo jeste sve ono što Nam je čitavog života izmicalo na krajičku oka, što smo slutili da je tu negde, opasno blizu,  što se na trenutke otkrivalo, ali ga nikada ne videsmo u celosti.

Monday, December 3, 2018

Pentagram i Heksagram (autor Dorijan Nuaj)

Ovo je treći tekst koji, između ostalog, posvećujem ritualu pentagrama (Mali terajući ritual pentagrama i Mali terajući ritual pentagrama jedan primer izvođenja), ali ću temu proširiti na odnos pentagrama i heksagrama te dotaknuti se malo rituala Ružinog krsta. U literaturi Zlatne zore ritual pentagrama otkriven je u dva oblika, kao Mali (terajući-prizivni) ritual pentagrama i Veliki (terajući-prizivni) ritual pentagrama. Podsetimo se nekih osnovnih simboličkih i kabalističkih činjenica. Osoba koja izvodi ovaj ritual sebe projektuje na svojevrsnom raskršću, koje se na dijagramu Drveta života nalazi između sefirota Tifaret, Jesod, Necah i Hod, odnosno sfera Sunca, Meseca, Venere i Merkura. To raskršće se nalazi na mestu gde se presecaju staze označene hebrejskim slovima pe (tarot arkana XVI Kula) i samek (arkana XIV Umerenost). Kula je u tom smislu vodoravna linija krsta i povezuje mušku i žensku stranu Drveta, Necah i Hod, i predstavlja izbor koji označava skretanje u vradžbine, odabir leve ili desne strane. Uspravnu stranu krsta, osnovni stub, predstavlja XIV Umerenost, čije je alhemijsko značenje transmutacija, dakle promenu prirode tvari koja se uzdiže. U ključu tarot simbolizma, karta V Hijerofant, odgovara prirodi rituala pentagrama. Plamena zvezda - pentagram, simbol misterije čoveka kao mikrokosmosa!

Ritual se sastoji iz četiri faze: a) kabalistički krst, b) iscrtavanje pentagrama, c) priziv arhanđela i d) ponavljanje kabalističkog krsta. Šta se dešava kada izvodimo kabalistički krst? Mi time potvrđujemo eshatološki scenario objavljen u Apokalipsi: u ime Boga umiremo raspeti na krstu, da bismo se potom u vaskrsenju sabrali u kocki Novog Jerusalima. Umiremo kao sinovi Majke, a vaskrsavamo kao sinovi Oca, što je magijsko-simbolički eho prelaska sa matrijarhalnog na patrijarhalni sistem. To je ideja kabalističkog krsta, a njegovim stalnim izvođenjem iznova potvrđujemo tu ideju. Kocka, kao simbol večnog života, jeste ovaploćenje krsta koji se savija u taj oblik. Krst, kocka, to je središnja sefira Drveta života - Tifaret. Krst poništava razlike i ujedinjuje suprotnosti. Krst, skupljen u kocku, predstavlja izraz tog jedinstva. Krst predstavlja onog koji je raspet, a kocka onog koji je vaskrsao. Izvođenje kabalističkog krsta podražava tu doktrinu, onaj koji izvodi kabalistički krst, poput jezuite, u svojoj imaginaciji, proživljava taj proces.

Zahvatajući visoko iznad glave, iz zamišljenog izvora svetlosti u obliku plamtećeg heksagrama, ulivamo energiju u predeo trećeg oka i u predeo srca, stvarajući moćnu svetleću osu koja prolazi kroz naše telo i prodire pravo do središta zemlje, učvršćujući nas u poziciji stuba univerzuma. Naše srce je Kraljevstvo Božje i dodirujući se u predelu srca, prizivamo Malkut (kraljevstvo). U simbolizmu kabalističke prostorne kocke, vertikalna osa predstavlja slovo alef i kartu 0 Luda, a povezuje gornju i donju ravan, odnosno slovo bet i kartu I Čarobnjak, i slovo gimel / karta II Prvosveštenica. Vodoravna linija krsta počinje od žestoke energije levog stuba Drveta života (desna strana čoveka) i ide ka blagom desnom stubu milosti (leva strana čoveka). To je noseća prostorna relacija. 

Jedan od ciljeva primene rituala pentagrama, bilo velikog, bilo malog, prizivnog ili terajućeg, jeste uspostavljanje mikrokosmičkog poretka zasnovanog na istini. Na ovom mestu hteo bih da napravim jednu digresiju, budući da bi sve ovde rečeno nekom moglo zaličiti na nekakvo propagiranje hrišćanstva. Imajmo na umu sledeće: hrišćanstvo nije doktrina sveštenstva, sveštenstvo nije Crkva, Crkva nije religija, religija nije objava, objava nije moral, moral nije spasenje, spasenje nije čin, čin nije obnova, obnova nije vera, vera nije vernost, vernost nije dogma, dogma nije saznanje, saznanje nije greh, greh nije pad, pad nije izbor, izbor nije volja. Postoji hiljadu "zašto" i hiljadu "zato" zbog čega deklarisano učenje crkvenih otaca nije hrišćanstvo, ili onda to i takvo hrišćanstvo nije u duhu Jevanđelja. Tako bih najpre mogao reći da Jevanđelje nije hrišćanstvo, da hrišćanstvo nije doktrina sveštenstva itd. Dakle, doktrina iskazana u rečima četiri evangelista i pisca Otkrovenja Jovanovog, jeste nešto zaključano u samim tim tekstovima, čiji su ključevi posvećenički, gnostički i kabalistički, a ne dogmatski i crkveni. Imajući sve ovo u obzir, nemojmo mešati istorijsko hrišćanstvo, onako kako se ono kroz istoriju ispoljavalo, sa duhom objave. Duh te objave dolazi iz izvora koji Genon naziva Primordijalnom Tradicijom
U krstu/kocki, pentagramu i heksagramu je sva biblija sadržana. "Harmonija dva Zaveta", kaže Elifas Levi u svojoj jedinoj knjizi koja zahvata direktno iz Tradicije. Time je Levi pokazao kako je zaista prosvetljen čovek te da su sve druge njegove knjige izraz okoštalog srednjovekovnog mračnjaštva koje je nesposobno da se prilagodi Duhu Vremena. A upravo je Duh Vremena entitet povezan sa energijama prvobitnosti te stoga predstavlja izvor iz kojeg treba crpeti. Nemojmo da nas zavara narav Duha Vremena koja se oko nas ispoljava kao vulgarnost, porofanizacija i materijalizam. Duh Vremena jeste to, ali je takođe i suprotnost svemu tome. Dakle, Duh Vremena je posrednik do vanvremenskog duha te kao takav predstavlja izvor gnoze. Kada je već tako, kako je onda ime tog izvora? Kako se zove aktuelni Duh Vremena, zna li ko? Problem je u tome što to ime niko ne zna, a mnogi misle da ga znaju. Iskreno, ne znam ga ni ja, ali svakako ću znati nekog ko bude znao, onda kada ga sretnem, jer taj zemljom hoda pod znakom Tišine. Jao onom ko prekine šutnju u toj pozi. Pokosi ga crni zrak druge smrti, ali ga ne uzima. Taj postaje najcrnji mogući brat - čovek u crnom, osuđen da neumre. On je osuđen da večno bude u telu, da bude zatočenik sopstvenog tela koje se vremenom degeneriše i okamenjuje, pretvarajući ga u nakazu, poput Kastanedinih izazivača smrti. Njegova tišina je lažna i šapuće himnu smrti, pa ipak, poznavanje njega je poznavanje života. Vreme prolazi, svet se menja, ali on ostaje takav kakav je: poboden na koplje vremena. Naposletku, on biva toliko različit od sveta, da mu ne preostaje ništa drugo nego da se skriva. I više ne uživa u dugovečnom telu, nego traži najdublju i najcrnju jamu da se u nju ukopa i vegetira, plašeći se da umre, a takođe i plašeći se da živi. Ovo govorim, u digresiji digresije, iz razloga što je do moje svesti doprlo sećanje o nekome ko se iz takvog grotla nekako izvukao, ali ja više ne bih umeo reći ni čije je to sećanje, te da nije možda moje. U to ne mogu nikako biti siguran, kao što nisam siguran, pod pretpostavkom da su to ipak moja sećanja, jesam li se uopšte iz toga izvukao. No, to me nimalo ne brine, jer uspeh i neuspeh nisu moje kategorije.

Sada bih se vratio na glavni tok digresije sa koje sam skrenuo u dalju digresiju raspravljajući o Duhu Vremena. Pentagram predstavlja Novi Zavet, a heksagram Stari Zavet. Krst/kocka je simbol koji povezuje pentagram i heksagram, odnosno Stari Zavet i Novi Zavet. To su dve moći, gornja i donja, moć Sunca i moć Meseca. To su dve glavne zvezde, a setimo se da su Adepti poreklom Sabejci, obožavaoci zvezda. Setimo se i da je svaki muškarac i svaka žena zvezda, kako kaže tantra Novog Eona. To direktno ukazuje na formulu androgina, a ne himere hermafrodita. Ključ XV Đavo je prikaz himere hermafrodita, fantom opsesije, dok je ključ XIV Umerenost predstava androgina, a androgin je, setimo se, anđeo-čuvar. 

Sva je kabala sadržana u bibliji. Upravo se kroz kabalu otvaraju putevi ka Duhu Vremena. Zato je biblija moćna knjiga. Sada, kada smo se toga prisetili, ustanimo, podignimo ruke i uskliknimo: 
Slava Princu Izraela!
Jehošua!
Jehošua!
Jehošua!
IAOA!
Isus-Alfa-Omega-Alfa, aleteja, umnožavanje istine.
Osetite spokoj neposredne pouzdanosti srca kojim zrači lice Spasitelja: pleroforia, pleroforia, pleroforia... On polaže ruke na ljude i izgovara: Elohim atem - Bogovi ste! To je evanđeoski duh, a ne duh hrišćanstva koje se ispoljilo u istoriji.

Duh Vremena je bezimen. Tišina je njegovo ime. Amen.

Vratimo se sada ritualu pentagrama. Taj ritual osmislili su Adepti sa ciljem da u umu onog ko to izvodi, pokrenu inicijacijski scenario. Taj scenario se odvija u imaginaciji, korišćenjem tela, pokreta, znakova, uz odgovarajuće glasovne artikulacije, koje se na poseban način pevaju, odnosno vibriraju (tzv vibratorne formule). Ritual pentagrama, ali i heksagrama, uči se tako što se prvo savlada prizivno pevanje (inkantacija) božanskih i arhanđeoskih imena. U užem smislu, ta imena su formule. Bogovi ili svojstva Boga su formule. Bez glasa nema magije. Glas pokreće imaginaciju, a imaginacija pokreće telo. Ono pokreće energiju, a energija pokreće dešavanje. To je formula moći. Isto važi i za ritual heksagrama, kao i za ritual Ružinog krsta. 

Ritual pentagrama je temelj sistema i njime se otključava lunarna sefira Jesod. Ritual heksagrama otključava solarnu sefiru Tifaret. Ritual Ružinog krsta otključava Malkut i uravnotežuje uticaje staza tau i samek, odnosno, u neku ruku, povezuje Zemlju, Mesec i Sunce. Tau i samek (460) asociraju na Saturn u Strelcu. Slovo samek, čiji je astrološki atribut Strelac, u kabalističkoj prostornoj kocki označava zapadnu dubinu, odnoso energiju koja ponire. Toj se energiji izlažemo prilikom izvođenja rituala pentagrama, heksagrama i Ružinog krsta.  U ritualu Ružinog krsta, mi direktno povezujemo središte našeg bića, odnosno sam centar prostorne kocke sa zapadnom dubinom, odnosno sa sadržajima našeg bića koji se nalaze iza naših leđa, u visini naših stopala. Zato je priroda rituala Ružinog krsta mračna, odnosno ima tendenciju da na neki način skriva onog ko ga izvodi. Osim toga, ovaj ritual ima za svrhu i da stvori bezbedno okruženje za prebacivanje svesti u astralnog dvojnika. 

U ritualu heksagrama, čiju temu ovde polako počinjem, ključna reč je formula ARARITA (813), odnosno prva slova sledeće fraze na hebrejskom: 
אחד ראש אחדותו ראש יחודו תמורתו אחד
Jedna od svrha te formule je da uravnoteži suprotnosti u umu operatora. Međutim, mimo toga, ne mogu odoleti utisku koji ta reč stvara u mojoj mašti. Ararita! Zamišljam kako je prelepa žena koja nosi takvo ime. To je jedno od imena fenomena znanog kao Babalon. ARARITA se priziva sleđenjem pravila permutacije, a što otvara vrata transu. 

Kvadrat 7 glava i 10 rogova, zapravo romb:


A R A R I T A A R A
A R A R I T A A R A
A R A R I T A A R A
A R A R I T A A R A
A R A R I T A A R A
A R A R I T A A R A
A R A R I T A A R A

Klizeći kvadrat 7 x 7:


A R A R I T A
A A R A R I T
T A A R A R I
I T A A R A R
R I T A A R A
A R I T A A R
R A R I T A A

Krstasti kvadrat 7 x 7:


I T A A R A R
T A A R A R I
A A R A R I T
A R A R I T A
R A R I T A A
A R I T A A R
R I T A A R A

Nastaviće se...