Wednesday, April 17, 2019

Notre Dame

There is the dove, and there is the serpent. Choose ye well! He, my prophet, hath chosen, knowing the law of the fortress, and the great mystery of the House of God. AL,1:57
U noći 15. aprila 2019. godine, gorela je krovna konstrukcija čuvene pariske katedrale, dok se centralni toranj obrušio u plamenu. To je simbolizam Marsa u Ribama. Hermetisti srednjovekovne Evrope povezali su simbol krsta (oblik krova katedrale) sa slovom T, a ovo sa znakom Riba. Znak Riba u tarotu je izražen arkanom XVIII Mesec. Sa druge strane, pojam tornja je uvezan sa arkanom XVI Kula, u kojoj je izražena priroda Marsa. U atribucijama latiničnih slova to je slovo I. Priroda Marsa u Ribama u tarotu je izražena malom arkanom Desetka pehara koja predstavlja zasićenje te nagoveštava poremećaj. Rečeno simbolizmom velikih arkana plamen Kule uzburkao je ustajalu vodu Lune. Znak Riba je obeležje Spasitelja, dok je marcijalnog karaktera priroda Njegovog drugog dolaska. U tom smislu požar u katedrali Naše Gospe od Pariza jeste znamenje duha vremena.

U Krolijevom tarotu na karti Kula imamo prikazane golubicu i zmiju (što je nagovešteno uvodnim citatom ovog teksta). Zmija je Spasitelj, golubica je Sveti Duh. U Našoj Gospi od Pariza taj se Duh ovaplotio u vatri. Nema boljeg znamenja rata i razaranja od ovoga. Gospa je u saglasju sa lunarnom prirodom. Spasitelj je vaskrsao noću. Katedrala je gorela noću. Karta XVIII Mesec je noć. Sa druge strane, vatra je obeležje Horusovog eona, obeležje Apokalipse. Džerald Masi je utrošio mnogo stranica dokazujući sličnost mita o Horusu sa pričama jevanđelista.

Francuska je zvezda, odnosno pentagram. U stihu Knjige Zakona označeno istim brojem kao i uvodni citat, Krolijev daimon kaže da hebrejsko slovo cadi (udica) nije zvezda. Sledivši tu instrukciju Kroli je zamenio atribucije arkana XVII zvezda i IV Car, povezavši Zvezdu (znak Vodolije) sa slovom he, a Cara sa slovom cadi. Tako je na simbolički način Kroli povezao ognjenu i marcijalnu prirodu carske vlasti sa idejom zvezde. To je ognjena zvezda doba Vodolije, crveni pentagram: Evropa u plamenu, Francuska u plamenu, zvezda u plamenu, bratstvo u razdoru. Kroz prizmu požara u Našoj Gospi od Pariza (Gospa = Jesod) pogledajmo šta crvena proročka knjiga poručuje.
I will make easy to you the abstruction from the ill-ordered house in the Victorious City. AL,3:11
Pobednički grad Knjige zakona je Kairo, ali u prenesenom smislu, u ovom slučaju, to možemo primeniti na Pariz kao na grad svetlosti, odnosno grad u kome je iluminatska ideja prosvetiteljstva izvojevala istorijsku pobedu nad starim režimom. No, kako prosvetiteljska ideja nema svoje više metafizičko utemeljenje, onda slobodno možemo reći da je njena simbolička kuća u Pobedničkom Gradu (Parizu) zapravo ill-ordered.

Ako obratimo pažnju na arhitekturu katedrale videćemo kako glavni toranj štrči iz samog središta krsta. To je izdužena ruža - ruža od krsta. Sada je ta ruža samo pepeo, krst je samo pepeo. To ima veze sa sledećim iskazom Knjige Zakona:
They shall worship thy name, foursquare, mystic, wonderful, the number of the man; and the name of thy house 418. AL, 2:78
U knjizi Vizija i glas (Liber 418) Kroli je govorio o polomljenom četvorostrukom imenu. Broj kuće Proroka (u metafizičkom smislu, dakle broj koji označava kvalitet a ne kvantitet) je 418. Kuća Proroka je prorekla lom tetragramatona, odnosno lom krsta, kvadrata, a taj lom je u tarotu predstavljen upravo kartom XVI Kula. Svako istinsko proročište uvek proriče smrt. Zato je proročište nepogrešivo koliko je i sama smrt nepogrešiva. I gle zanimljivosti, ludi Prorok je sebe proglasio Zveri 666. Proroci i proročišta pripadaju Apolonu koji je Sunce, a čiji je broj 666. Ovaj požar je jasan znak kako je došlo vreme da neki ljudi počnu da pakuju kofere za... ne znam gde. U zaključku, da bi se nered zaustavio potrebno je zasaditi mističnu ružu na starom zgarištu. Problem je što to nema ko da uradi, čime se ogoljuje iskorenjenost autentične ezoterijske tradicije u Evropi.