Thursday, March 18, 2021

Sedmica pehara u tarotu

Sedmica pehara u Sola Buska špilu

NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa

zvezda Ras Algeti
sazvežđe Herkules
jugozapadni horizont
zemljani aspekt Škorpije

Sedmica pehara se odnosi na treću dekadu Škorpije kojom vlada Venera (Carica i Smrt, odnosno smrt carice ili carica smrti). Po Pikatriksu to je dekada rata, razvrata, pijanstva, obesti, gordosti, nasilja nad muškarcima, što je prikazano scenom u kojoj je muškarac na kolenima a žena ga udara palicom. Zodijak iz Dendere prikazuje snažnog muškarca sa uzdignutom palicom (onaj koji dolazi). Zlatna zora bi rekla Gospodar iluzornog uspeha. Kroli kaže da Venera u Škorpiji nije blagonaklona niti uzvišena. Sazvežđe ove karte je Herkul, Heraklo, odnosno Herkules, junak velike snage koji je uspešno ispunio dvanaest velikih podviga. Prikazivan je kako kleči na jednom kolenu, sa visoko podignutom batinom u desnoj ruci, što podseća na neke predstave boga Horusa, samo bez batine. U levoj ruci drži troglavo stvorenje, verovatno Kerbera. Njegova leva noga je naslonjena na glavu sazvežđa Zmaj. 

„Nogom ćeš lava i kobru gaziti, zgazićeš mladog lava i veliku zmiju.“ Psalmi, 91:13. Velika zmija, u hebrejskom originalu tanin (tau-nun-jod-nun), odnosi se na morsko čudovište. U Knjizi zakona, 3:42, imamo sledeće: „I am Ra-Hoor-Khuit; and I am powerful to protect my servant. Success is thy proof: argue not; convert not; talk not over much! Them that seek to entrap thee, to overthrow thee, them attack without pity or quarter; & destroy them utterly. Swift as a trodden serpent turn and strike! Be thou yet deadlier than he! Drag down their souls to awful torment: laugh at their fear: spit upon them!“ 

Najsjajnija Herkulova zvezda je Ras Algeti i odnosi se na njegovu glavu. Herkul je kao veliki heroj bio divinizovan i pretvoren u poluboga zaštitnika ljudi. Njegovi podvizi ukazuju na mnoge opasnosti koje vrebaju, himere i čudovišta. Uticaj ovog sazvežđa je, po Ptolomeju, poput Merkura: snažan karakter, čvrstina, opasne strasti. Osvald Virt ga povezuje sa arkanom Car. U Sedmici pehara Sola Buska špila pehari su prikazani u obličju geomantijske figure Albus koja označava belinu, mir, povoljne ishode, ali i svece, duhove predaka. Središnji pehar stoji na pijedestalu i znatno je veći od ostalih, dok na vrhu konstrukcije stoji nagi mladić.