Friday, March 1, 2024

Šetica štapova

Šestica štapova u Sola Buska tarotu

NAPOMENA:
Ovaj tekst preuzet je iz moje knjige "Ideologija tarota" u okviru mojih Sabranih ezoterijskih spisa

zvezda Labrum
sazvežđe Krater
severni horizont
vodeni aspekt Lava

Ovoj karti odgovara druga dekada Lava kojom vlada Jupiter, što uparuje Snagu i Točak sreće. Za Pikatriks, to je dekada svađe, neznanja, lažnog znanja, prepiranja, a u pozitivnom smislu pobede nad onim nižim i niskim. Tu vidimo čoveka sa podignutim rukama i drugog čoveka sa krunisanom glavom koji u desnoj ruci drži isukan mač a u levoj kopču. On je ljutit i preti. Zlatna zoru ovu kartu naziva Gospodarem pobede. Kroli u Šestici štapova prepoznaje energiju u potpuno uravnoteženom pojavnom obliku. Sazvežđe Krater (ili Pehar), koje odgovara Šestici štapova, nalazi se na leđima Hidre. Taj pehar je od značaja kako u biblijskoj, tako i u mitologiji Knjige zakona“:
„I setio se Bog Vavilona Velikog, da ga napoji čašom vina svog žestokog gneva.“ Apokalipsa, 16:19. I u 14:9-10 iste knjige piše: „Ako se ko pokloni zveri i njenom liku i primi žig na čelo ili na ruku, on će takođe piti vino Božjeg gneva koje je nerazvodnjeno natočeno u čašu gneva njegovog, i biće mu suđeno vatrom i sumporom pred svetim anđelima i pred Jagnjetom.“ U Starom zavetu ta se čaša pominje u Psalmima, 11:6: „Pustiće na zle kišu zamki, vatre i sumpora, i vruć vetar, kao čašu koju će morati ispiti.“ Takođe, pominje se i u Psalmima, 75:8: „Jer čaša je u ruci Gospodnjoj. Vino se peni, vino opojno. On će talog iz nje istočiti, svi zli na zemlji popiće talog njegov i ispiće ga.” 
U Knjizi zakona, 2:52,  perspektiva je drugačija, ali je gnev sličan: 
„There is a veil: that veil is black. It is the veil of the modest woman; it is the veil of sorrow, & the pall of death: this is none of me. Tear down that lying spectre of the centuries: veil not your vices in virtuous words: these vices are my service; ye do well, & I will reward you here and hereafter. U III:49-55, piše: „I am in a secret fourfold word, the blasphemy against all gods of men. Curse them! Curse them! Curse them! With my Hawk's head I peck at the eyes of Jesus as he hangs upon the cross. I flap my wings in the face of Mohammed & blind him. With my claws I tear out the flesh of the Indian and the Buddhist, Mongol and Din. Bahlasti! Ompehda! I spit on your crapulous creeds. Let Mary inviolate be torn upon wheels: for her sake let all chaste women be utterly despised among you!“
U grčkoj mitologiji, to je posuda koju je Apolon dao Gavranu da donese vode, a što je ovaj na tom putu zaboravio. Prema Ptolomeju, ovo sazvežđe ima prirodu uticaja Venere, a u manjoj meri kao Merkur: ljubaznost, velikodušnost, vedrina, dobre umne sposobnosti, ali i podložnost strahovima, neodlučnost, prijemčivost, strastvenost. Na karti Šestica štapova u Sola Buska špilu vidimo takođe bednog i odrpanog muškarca, ali u nešto boljem stanju nego na prethodnoj karti, koji nosi šest lepo upakovanih štapova na leđima, dok u desnoj ruci drži lampu čija su vratanca otvorena i u kojoj se nalazi mali svećnjak. Unekoliko taj motiv prisutan je i na velikoj arkani Pustinjak.