Sunday, September 13, 2020

Sukuba bezdana (Kosmički fetiš)

painting by Vanessa Lemen

Objavljeno u okviru poetske zbirke Crni nemis koju u PDF-u možete skinuti OVDE

Iza tog vodenog pogleda podatnosti ne krije se ljudsko oko. Negde u dubinama onog iz čega odašiljem svoj pogled, isto tako nije ljudska duša.

Kako se to ljubi Neljudsko? Kakva je to ljubav ili neljubav? Pitaše me svedoci u obliku onih koji bar za tren u meni spaziše jezu praznine koja me opseda, i koja neumoljivo, neizbežno i kobno vreba.

Neki se prepadoše. Drugi, zgađeni, odmahivaše rukama, okrećući glave. Oni ozbiljno načeti grohotom se nasmejaše groteski. Velika perverzija! Zagraktaše žreci Praznine.

Ko to priziva bezobličan i sveobličan fetiš naših Misterija, koji držimo u najstrožijoj tajnosti, toliko tajnoj da smo i sami zaboravili šta to beše i šta mi to čuvamo, ali čuvamo!

Na te reči žreca Praznine, neko skriven se nasmeja. Ko se to smeje? Pitaše se volšebnici pakla svakolikosti.

Kako da im kažem da me privlače Gnusnost i Izopačenost, i sve ono što uneređuje svakodnevnost svakolikosti? Kako da im kažem da me zanima pornografija zločina, da se naslađujem usporenim slikama svršavanja praiskonskog Zla svemirskih bezdana, čija ogromnost okružuje pritvornost svetlosti?

Kako da im kažem da me privlače opskurna topografija i speleologija kloaka svakojake opsednutosti i manijačke sreće?

Kako da im kažem da ničeg vrednog u ljudskosti nema do nakaznog lika demona što čoveka čovekom čini i povremeno uradi da se probudim ovlažen između nogu?

Kako da im kažem da život uopšte nije drugačiji od smrti, te zato nije tužno umreti, niti je smrt manje lepa ili užasnija od života?

Kako da im kažem da ubih samoga sebe iz težnje za Salomom Slobode? Kako onda da ljubim Ništa u ženskom (bez)obličju, kad budući i sam Ništa, koje postoji skriveno u ljušturi muške ljudskosti, čeznem za samim sobom?

Nisu li ove reči spomenici koje Praznina podiže Ništavilu u čoveku koji ih pomisli i zapisa? Sva moja nauka je hula, lavež pobesnelog crva, zveket lanaca u tamnici očaja.

Ove reči su krici koji iz mojih usta smrde kao što smrdi iz olupina bezdanskih duhova. Zube moje potamnele svetlosti roni šećer opsene koju nazvah „mojom doktrinom“.

Moje svete knjige škrabotine su demonskog nadahnuća koje nažvrlja zgrčena leva ruka. Pogureno moje telo; bolest, bledilo, kolutovi podočnjaka oko moje savesti. Jadni dragi moji, u ništa se pretvaraju.

Ko mi je dozvolio da budem čovek? Ko mi je dao da budem tumor koji gnjili na telu jedne sreće? Već sam u Paklu. Od laži sam sazdan, i sve moje; moje misli; vera moja zlehuda. Gorljiva gordost i očaj…

Najveći si u Univezumu! Rekoše mrtve duše koje krunisaše moj blud kao vrlinu, rastakanje kao snagu moju. Muve lete oko moje glave. Žao mi je dok gledam kako se krv moja u ništa pretvara. Ja – to je samo očajni urlik u velikoj mračnoj sobi.

Na obodu svemira, u kloaki sveta, kolac poboden u zemlju. Zemljana krv i seme skrnavitelja vanvremenog mira dubokih Spavača, tvore fetus bremenitog Ludila. Sam oplođen sobom rađam samoga sebe.

Rupa u Zemlji je rupa u Umu. Rupa u Umu rupa je u esenciji Bića. Rupa u esenciji Bića je rupa u Rupi. Rupa u Rupi je Rupa Kroz Koju Sve Otiče I Kroz Koju Se Sve Vraća. Velika Crna Buba izlazi iz Rupe. To je Buba Gnusnosti i Užasa, Buba simetrije Bezdana i pučina Dubina. Njen sluzavi pipak ponire u tresetišta moje gnojave mašte.

Miris gnoja opija Filozofe otpora potpunog predavanja mog bića čeljustima neizrecivih Nečeg i Ničeg. Za trenutak, čeljusti bivaju usne. Vlažan poljubac...

Rekla je: Uzbuđuju me incest i x-filija, proliveno seme u prljavoj vodi. Moja utroba je močvara neugaslih želja... Imao sam svega pet godina.

Dunuh u drevnom prašinom grobnice prekriven natpis: Knjiga Vizija i Spoznaja Saheb Hiram Prvog Abif Mešugaha, vrhovnog žreca feničanske tajne Gnoze.

Ona koja kaza da je uzbuđuju incest i x-filija beše njegova tajna nerođena sestra, koju gnusni vrači još pre njenog rođenja oteše iz utrobe majke, te je baciše u pećinu gde življahu akrepi iz kakvih ćupova, koji za vrače činiše čuda i niskost svakojaku.

Iz čitanja te čudnovate stele trgnu me glas koji beše moj, ali prevarno moj, i kao da beše ženski; glas pun miline, čiji bi blagi eterični dodir po kakvim krutim preponama doveo do ispuštanja semena u prljavu vodurinu močvare neugaslih želja.

Ja sam Sukuba Bezdana, a to što pišeš je glupost, korisna za prisećanje da u Tvojoj glavi živi Rupa, u Rupi živi mrtva Buba, a Ja sam tu da Te blago dodirnem po kakvim krutim preponama...

Beleška iz dnevnika vrhovnog žreca feničanske tajne Gnoze: Negde duboko, duboko, postavih granitni tron i na tronu granitnog sebe. Sada, duboko, duboko, sedim i čekam da se granit izmrvi u komade.

photo by William Mortensen